Италиански министър: ЕЦБ трябва да действа срещу силното евро

06 ноември 2013 - 12:04 |   Прочетена (1025) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да покаже, че е готова да се справи с проблема със силното евро, както и да стимулира растежа, по време на срещата си по-късно тази седмица, на която ще се обсъжда следващия монетарен ход, коментира министърът на финансите и икономиката на Италия Фабрицио Сакомани.

Анализаторите очакват ЕЦБ да обяви ново понижение на лихвата или някакъв вид ликвидни мерки, по време на срещата в четвъртък, за да стимулира растежа в еврозоната и потребителското доверие.

Въпреки че ликвидна инжекция би била ефективна, Сакомани коментира в интервю пред CNBC от Лондон днес, че иска централната банка да се заеме с проблема със силното евро, което е разрушително за възстановяване, водено от износа, при италианската икономика.

„Това, което би било по-ефективно от ликвидната инжекция са някакъв вид мерки, които да сигнализират, че становището на монетарните власти в Европа е съобразено с разбирането, че еврото става много силно“, коментира министърът.

Коментарите му идват в момент на нарастване на опасенията от задълбочаване на дефлацията и на ръст на единната валута от 2.8% спрямо долара, откакто на 18 септември Фед реши да не стартира очакваното намаляване на количеството активи, които купува.

По време на реч в Лондон вчера, Сакомани заяви, че Европа изобщо не е заплашена от риск от дефлация, въпреки че скорошните данни сочат друго.

В гостуването си на CNBC, обаче, той заяви, че очаква президентът на ЕЦБ Марио Драги да спази обещанието си „да направи каквото е нужно, за да задържи икономическата активност и темпа на инфлацията извън опасната зона на дефлация“.

Сакомани добави днес, че предприемането на действия срещу дефлационната тенденция и отслабването на еврото ще помогнат на икономическото възстановяване на Италия.

„Италия е решена да помогне на износа си, а курс на еврото, който наближава 1.4 определено не помага на индустрията ни“, заяви министърът.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »