Френски министър: Еврото е твърде скъпо и твърде германско

22 октомври 2013 - 16:15 |   Прочетена (1166) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Френският министър на индустриалното обновление заяви днес, че иска Европейската централна банка...да коригира курса на еврото, така че да помогне на по-слабите европейски страни да станат по-конкурентни.

В интервю за ежедневника Le Parisien, Арно Монтебур казва, че централната банка трябва да направи „това, което прави всяко правителство“: „Коригирайте курса“.

„Еврото е твърде скъпо, твърде силно и е малко...твърде германско“, цитиран е Монтебур – „То трябва да е малко по-италианско, по-френско и просто европейско“.

Спад от 10% в курса на еврото спрямо долара ще увеличи БВП на Франция с 1.2%, ще създаде 120 000 работни места и ще намали дефицита с 12 милиарда евро, сочи социалистът-министър.

Ако еврото падне с 20% това ще създаде 300 000 работни места и ще намали дефицита ни с една трета, добавя Монтебур.

Едно евро в момента се разменя за 1.36 долара. В петък то достигна 1.3704 – най-високото ниво от февруари насам. Силното евро прави европейските износители по-слабо конкурентни, припомня CNBC.

Монтебур се оплаква, че „Европа е единственият регион в света, който пет години след началото на кризата, не се е върнал към растеж“.

Франция е изправена пред висока безработица, около 11%, а централната банка на страната прогнозира растеж за третото тримесечие от едва 0.1%. Потребителското доверие пада рязко, а автопроизводителите в страната, като Peugeot Citroen изпитват истински проблеми.

Peugeot обяви, че ще съкрати работни места и заводи и че разговаря с китайския си партньор Dongfeng и френската държава за увеличение на капитала.

Монтебур, министър във все по-непопулярното социалистическо правителство, казва, че компанията ще остане френска и базирана във Франция.

Запитан дали това означава, че няма да допусне китайско участие в компанията, той отговаря: „Не съм казал това“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »