Десислава Николова: Опасността от връщане на рецесията в еврозоната остава

15 август 2013 - 11:58 |   Прочетена (1392) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Опасността от повторно навлизане на еврозоната в рецесия все още не е отминала, въпреки последната оценка на Евростат за излизане от кризата. Това коментира в ефира на Радио „Фокус” Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика.

Все пак отчетеният растеж е положителен знак за икономиките на Германия и Франция, но засега България върви в обратна посока, обясни Николова.

„Да, положителен е знакът, но все пак не е кой знае колко значителен. В България се вижда, че все още ние по-скоро вървим в обратна посока”, посочи тя.

 Трябва да се има предвид, че в България процесите от останалата част на ЕС се отразяват с известно закъснение, така че може да се очаква, че този положителен обрат, който се наблюдава в еврозаната, в ЕС ще се усети при нас през третото тримесечие на тази година, но като цяло говорим за едни много ниски темпове на растеж.

 Потреблението в България все още остава в негативна територия, а при инвестициите на тримесечна база има лек спад, който може би се дължи и на трусовете в политически план, допълни Десислава Николова.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »