Япония може да се върне към рецесия, предупреждава анализатор

30 юли 2013 - 09:31 |   Прочетена (993) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Още преди Япония да успее да отчете убедително възстановяване на растежа, вече нарастват страховете за рязко забавяне на третата по големина световна икономика, а анализатор предупреждава и за възможна рецесия догодина.

Икономическите индикатори, публикувани днес, включително по-слабите от очакваното данни за индустриалното производство и разходите на домакинствата през юни, подчертават колко крехко е възстановяването.

Индустриалното производство се свива през юни с 3.3% спрямо май, при очаквания за спад от 1.8%. Разходите на домакинствата намаляват спрямо предходния месец с 2%, като са значително по-слаби от прогнозите, които всъщност вещаеха ръст от 0.7%.

Данните за заетостта се оказаха единствената позитивна новина, като безработицата пада до 3.9%, най-ниското ниво от октомври 2008.

„Икономиката се подобрява. Големият въпрос, обаче, е – ще успее ли да отчита растеж след април 2014, когато се повишава данъкът върху потреблението“ – коментира Такуджи Окубо, главен икономист на Japan Macro.

„Съществува риск японската икономика да изпусне пара, след като ставката бъде повишена, което вероятно ще вкара икономиката в рецесия през второто полугодие на 2014. Смятам, че този риск нараства“, казва Окубо.

Данъкът върху стоки и услуги ще нарасне до 8% идния април, от настоящите 5%, и ще се покачи още веднъж – до 10% през 2015. Промяната се счита за ключова за намаляването на огромния дълг на страната, но има опасения, че в краткосрочен план може да спре зараждащото се възстановяване на икономиката.

Според статия в днешния вестник Nikkei, правителството ще обяви в близките дни прогноза за растеж на икономиката от 1% за фискалната 2014, която приключва с март 2015, при ръст от 2.8% за настоящата фискална година, заради фискалните ограничения и намаляващия ефект от икономическите стимули.

Окубо коментира, че въпреки че е вероятно държавата да излезе със стимулативни мерки, от типа на големи публични проекти, те няма да са достатъчни да неутрализират ефекта на фискалното затягане.

 „Ако искат японската икономика да расте през 2014, трябва да има друго търсене, което да компенсира загубата от фискалното разхлабване. За нещастие, аз не виждам източник на такова търсене“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »