Фабер и О`Нийл - на противоположни позиции за това има ли кредитна криза в Китай

25 юни 2013 - 16:20 |   Прочетена (709) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Пазарните ветерани Марк Фабер и Джим О`Нийл изразиха диаметрално противоположни позиции, когато CNBC ги запита днес има ли ликвидна криза в Китай.

Фабер, прословуто „мечо“ настроеният автор на аналитичния бюлетин "Gloom Boom & Report", заяви, че категорично не е съгласен с О`Нийл, че няма ликвидна криза във втората по големина световна икономика.

Вчера индексът Shanghai Composite падна под 2000 пункта, след като Китайската народна банка се въздържа от наливането на ликвидност на пазара.

Днес индексът успя да спре пропадането си, заради слуховете, че централната банка ще проведе конференция с регулаторите в страната, за да реши проблема с ликвидните условия, но въпреки това завърши с понижение.

Въпреки пазарната несигурност, О`Нийл, който миналия месец се оттегли като директор на Goldman Sachs Asset Management, отхвърли идеята за наличие на кредитна криза.

„Схващането, че има истинска криза с ликвидността е лудост. Трайният макроикономически проблем на Китай е, че те спестяват твърде много. Ако те искат да понижат лихвите до нула, могат да го направят за пет секунди“, коментира О`Нийл, който е автор на термина БРИК.

Фабер отвърна, че „категорично не е съгласен“.

„Смятам, че Китай, ако погледнете от гледна точка на кредитирането като процент от икономиката, има колосален, не малък, кредитен балон“, заяви той, в кулоарите на конференцията FundForum International в Монако.

„Има много лоши кредити в системата, защото всички видове компании, вместо да произвеждат и да правят пари от производство, правят финансови транзакции. С други думи те взимаха кредити при ниски лихви от държавните банки и ги отдаваха под наем на много съмнителни кредитополучатели“.

И Фабер и О`Нийл заявиха, че целта на китайската централна банка за растеж от 7.5% за 2013 изглежда твърде оптимистична.

„Китайската икономика ще разочарова много лошо, и от много време аз твърдя, че китайската икономика не расте при 7.8-7.9%, а при едва 4%“.

О`Нийл също заяви, че ръст от 7.5% изглежда слабо вероятен, въпреки че добави, че очаква да продължава да е значим.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

и двамата са прави
25 юни 2013 - 17:31
1
има огромни проблеми

обаче няма да ги кажат
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »