Фабер: Дори QE 99 няма да помогне на икономиката

07 юни 2013 - 14:26 |   Прочетена (1093) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Обсесията на пазара от количественото облекчаване и готовността на Фед да осигурява неограничено количество ликвидност по никакъв начин не кореспондира с понижение на безработицата за обикновените хора и „не облагодетелства човека на улицата“, коментира днес инвеститорът Марк Фабер.

Фабер, популярен с месечния си инвестиционен бюлетин "The Gloom Boom & Doom Report", сравнява фиксирането на пазара върху програмата на Фед за покупка на активи с въпросите около паричното предлагане през 70-те и със заетостта от 80-те, и коментира, че въпреки че количественото облекчаване (QE) е помогнало на инвеститорите, то не е направило нищо за обикновения човек.

„Всеки път когато пазарът полудее по един индикатор, дали 70-те когато това бе паричното предлагане, дали 80-те когато бе дефицитът, заетостта, обикновено този индикатор губи значение“.

„През 2009 те стартираха QE1, а според мен ще стигнем до QE99 или с времето ще имаме QE безкрайност, аз все още вярвам в това. Единственото нещо в случая е, че с времето това QE или печатане на пари, ще изгуби смисъл“.

"QE не повиши заетостта за обикновения човек, а повиши цените на активите, които се притежават от много малък дял от населението, единия процент, даже не е и 1%, вероятно 0.5% са тези, които се облагодетелстват от ръста в цените на акциите, повиши цените на луксозните жилища“, добави той.

Развиващите се пазари

Фабер, който живее от години в Азия и има слабост към развиващите се пазари, заяви, че Индия е неговият нетрадиционен залог, въпреки „ужасяващото правителство на страната“.

Фабер сочи, че страната има огромен потенциал за растеж, като перспективите за растежа са предимно в търговията на дребно, производството, дистрибуцията и фармацевтиката.

„В Индия има малко инвестирани пари. Индия е огромна страна, от гледна точка на население, тя ще изпревари Китай до няколко години“.

„Но в Индия, за разлика от Китай, поне имате компании от световна класа, които са добре управлявани, които имат страхотен потенциал, защото са квази монополи. Пазарите не са още наситени, така че като цяло бих инвестирал в Индия. По Коледа заявих, че не бих увеличил позициите си на азиатските пазари, освен в Индия“.

„Това, което би ви било интересно, е че увеличих позициите си в Ирак,защото смятам, че иракският пазар е много „подтиснат“.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

отдавна е изпреварила Китай
13 юни 2013 - 11:44
1
население
1 Китай 1 325 189 000-2008
2 Индия 1 181 685 000-2010

китай намаляна от 1976 зарди закона за 1 дете на сем.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »