Марк Фабер: Не залагайте на нови върхове на борсата

05 юни 2013 - 11:05 |   Прочетена (651) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Фондовата борса вероятно ще върви нагоре в краткосрочен план, но на новите висоти не трябва да се вярва, коментира Марк Фабер, известният с контриращите пазара инвестиции швейцарец, който е автор на аналитичния доклад Gloom, Boom & Doom.

В интервю за телевизия CNBC той заяви, че „няма излизане“ от политиката на Фед за покупка на облигации.

„В краткосрочен план, пазарът е надценен и може и да има рали до 1660-1670 пункта при S&P. Благодарение на Intel, Microsoft и IBM може да достигнем нови върхове. Но новите върхове няма да бъдат подкрепени от мнозинството от акциите. Смятам, че пазарът всъщност е доста уязвим“.

Фабер заяви, че компании с голяма капитализация, като McDonald's, Coca-Cola, Procter & Gamble и Wal-Mart "вероятно са достигнали пика си“.

Той смята, обаче, че има акции, които показват „сили да продължат да поскъпват“, тъй като парите текат към по-малко и по-малко акции.

„Това може да доведе до нов връх от 1700 за S&P. Но не бих залагал на това. Ако някой ми сложи пистолет на главата и каже: „къса позиция или дълга?“ – бих отговорил къса“.

В понеделник Нуриел Рубини, друг популярен с мрачните си прогнози икономист, заяви, че борсата ще продължи да поскъпва в идните две години, подкрепена от хлабавата монетарна политика на Фед.

Фабер коментира това мнение така: „Аз познавам добре Нуриел. Той е страхотен икономист. Не бих го ползвал да ми дава съвети кога да купувам и кога да продавам акции, нито кога да купувам и продавам злато“.

„Според мен, световната икономика не расте и това е очевидно от отчетите на McDonald's и Caterpillar. Пазарът е механизъм за дисконтиране. Той вече дисконтира ефекта от QE. Ефектът на продължителната [хлабава] монетарна политика намалява“.

„Според мен Фед ще продължи да печати. Не смятам, че те имат стратегия за излизане. Няма излизане. Те така дълбоко са затънали в монетизирането на щатския дълг...Щатското финансово министерство и щатската централна банка са едно и също. Играта ще продължи дълго, но отражението върху пазарите на активи – там е въпросът.“

Растящият балон в Китай

Фабер коментира, че въпреки бурния икономически растеж на Китай за последните 20 години, посткризисната монетарна и фискална политика е довела до „огромен кредитен балон“.

„Смятам, че този балон е доста опасен“.

„Не вярвам, че икономиката на Китай расте със 7.8%. 4% по-скоро, дори по-малко...Смятам, че кредитният балон ще се пукне рано или късно“, прогнозира швейцарецът.

Фабер уточни, че много сектори в Китай ще преживеят свиване, но други ще продължат да растат.

Къде влага парите си?

Фабер коментира, че е оптимист за акциите от 2009 насам и в момента 25% от активите му са в акции и 25% в корпоративни облигации. Но добави, че е „много притеснен за бъдещето“.

Според Фабер пазарът на корпоративни облигации на развиващите се пазари не предлага отстъпки, а фондовите борси в страни като Филипините, Индонезия и Тайланд са много скъпи.

Той заяви, че експозициите му към акции в някои страни вероятно ще намалеят, но в момента купува виетнамски акции. В „някакъв момент“ ще помисля и за китайски акции, както и за японски, при някое от пониженията, добави инвеститорът.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »