Шортване на австралийския долар е „сделката на века“: Анализатор

29 април 2013 - 16:36 |   Прочетена (933) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

На устойчивия австралийски долар, който издържа на всички насрещни ветрове на кризата и остана над паритета (съотношението 1 към 1) спрямо щатския долар, вече повече от две години, му предстои голяма корекция, смята анализатор, който прогнозира, че валутата може да падне с над 40% в идните 18 месеца.

„Трудно е да се предвиди ясна посока при големите валути, освен при австралийския долар, в дългосрочен план, за който ние смятаме, че изглежда като търговията на века – по отношение на къса позиция срещу него“, казва Пол Гамбълс, управителен партньор в консултантската фирма MBMG International.

Пред телевизия CNBC Гамбълс заяви, че очаква австралийският долар да падне до нива около 60 щатски цента, от настоящото ниво от 1.03 щатски долара, до 18 месеца.

„Бих се изненадал, ако австралийският долар се държи на нива над 90-99 щатски цента до края на годината, но след като веднъж нещата стигнат до паритет, стигането до 60 щатски цента ще е въпрос просто на месеци“, казва Гамбълс.

По-рано този месец „суровинната“ валута бе под натиск, като падна до 6-седмично дъно от 1.0219 щатски долара, след като производствената активност в най-големия пазар за Австралия, Китай, падна до двумесечно дъно. Оттогава насам, австралийският долар бележи повишение от 0.5%.

Насрещните ветрове срещу озито

Гамбълс коментира, че преплитането на няколко фактора, като забавянето на китайската икономика и спада в търсенето на суровини глобално, може да доведе до отслабване на австралийската икономика.

Това от своя страна може да накара Reserve Bank of Australia, централната банка на страната, която държи лихвите без промяна тази година, да ги понижи, което ще окаже негативно влияние за валутата, известна като „ози“.

„Потенциалът за растеж на озито изглежда си има „таван“, а посоката надолу изглежда неограничима“, казва Гамбълс, добавяйки, че австралийската икономика „може да стане напълно дисфункционална“, ако вечно чака подкрепа от китайското търсене.

Той добавя, че „спекулативните, търсещи доходности притоци, които в момента помпат австралийския долар с поне 15%, не само ще изчезнат, но и ще обърнат посоката си – в залози срещу него.“

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

I'm
30 април 2013 - 06:34
1
ПЪЛНИ,АМА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ."ОЗИ" Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА,СТРАХОТНА.ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »