Бини Смаги: Европа трябва да отслаби валутата си

26 април 2013 - 11:46 |   Прочетена (650) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейската централна банка трябва да реагира на агресивната монетарна политика в други части на света, заяви бивш член на управителния съвет на ЕЦБ пред CNBC.

"Ако вземете Азия, САЩ и Европа, Европа е най-слабото място. Така че бихте очаквали курсът на еврото да е най-нисък спрямо съответните валути, но не това е което наблюдаваме, заради вече много агресивната политика в останалите части на света, в сравнение с Европа. Така че, вероятно Европа трябва да реагира на това“, заяви Лоренцо Бини Смаги, бивш член на управителния съвет на банката.

Коментарите на Бини Смаги идват след като йената поевтиня от средата на ноември с 25% спрямо долара, след като централната банка на страната обеща да напомпа 1.4 трилиона долара в икономиката за по-малко от две години.

Бини Смаги коментира, че политиката на Японската централна банка ще създаде проблеми „напред във времето“.

„Какво правят японците с парите които получават от централната банка? Купуват чуждестранни активи, така че лихвите падат драматично и това има отражение върху останалите икономики по света. Те купуват нови активи, поемат нови рискове, така че това има огромно отражение и не е ясно дали няма да създаде проблеми напред във времето“.

Нарастват очакванията, че идната седмица ЕЦБ ще понижи лихвата с 25 базисни пункта, особено след серията от лоши икономически данни от региона, включително такива показващи забавяне на германската икономика. ЕЦБ устоява на понижение в лихвата от юли 2012.

„Определено няма да е контра-продуктивно, така че не мисля, че (от едно понижение) ще боли. Това би била първа стъпка по коригиране на монетарните условия към това, което се случва в останалия свят и от което Европа се нуждае“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »