Красимир Петров: Единствената солидна инвестиция в тази среда са реалните активи

19 април 2013 - 12:32 |   Прочетена (3555) |   Препоръчай (4) |   Коментари (2)

Въпреки сериозната корекция в цената на златото от последните седмици привържениците на ценния метал твърдят, че отстъплението е временно и дългосрочната тенденция е към поскъпване.

Пред Spekulanti.com докторът на икономическите науки от Ohio State University Красимир Петров коментира, че няма балон при метала и че реалните активи, като имотите и златото, продължават да са единственият сигурен начин за индивидуалните инвеститори да защитят състоянието си от предстоящата „сериозна инфлация“.

Големите 4 световни централни банки – Фед, ЕЦБ, Bank of England, Bank of Japan напечатиха близо 9 трилиона долара по време на настоящата криза. Възможно ли е да бъде избегната хиперинфлация при такова чудовищно количество напечатани от нищото пари?

Предстои сериозна инфлация през идните години. Парите ще продължават да се обезценяват. Обезценката е неизбежна. Хиперинфлацията може да се избегне ПРИ УСЛОВИЕ, че държавите затегнат коланите и овладеят напълно бюджетните си дефицити. На този етап това изглежда малко вероятно, но прогнозата е много трудна понеже решението е крайна сметка ПОЛИТИЧЕСКО, а следователно и трудно-прогнозируемо.  

От високия си „амвон“ в „Ню Йорк Таймс“ видният кейнсианец Пол Кругман често „громи“ про-австрийските макроикономисти, за това колко погрешни са били прогнозите им за хиперинфлация. Кой греши в тези словесни престрелки и защо?

Разбира се Пол Кругман греши. Той е най-видното официално лице на Американската пропаганда и той е лансиран като супер-звезда именно защото пропагандира интересите на американското правителство. Обяснението защо греши изисква пълно разбиране както на Кейнсианската школа, така и на австрийската и за това има написани една дузина книги.

Има ли начин обикновеният инвеститор да защити състоянието, спестяванията си при това трайно дебазиране на парите?

Да, обикновения човек има шанс -- злато и недвижимости.

Сорос нарече златото „
the ultimate bubble” преди време, но пазаруваше активно през 2012. Кога златото наистина ще е ultimate bubble?

Няма балон в златото. Та нали едва 1% от хората притежават злато. Балон има тогава, когато нашенци се съберат вечер на мезе и ракийка и обсъждат инвестициите си в злато поне половин час. Балон вероятно ще има след поне 5-10 години.

Колко опасни са по-рисковите активи, като акции, предвид това, че тази експанзивна монетарна политика постоянно отдалечава цените на активите от фундаментите? Кога да сме сигурни, че не купуваме нещо многократно надценено?

 Акциите и облигациите са супер-рискови и трябва да се избягват от обикновените инвеститори. Дори професионалистите да стоят далеч от тях. Единствените солидни инвестиции на този етап и в тази среда са реалните активи -- ориз, жито, кафе, захар, нефт, газ, мед, цинк, злато, сребро и разбира се имоти.

Какво може да сложи край на политиката на непрекъснато трупане на дългове от правителствата? Рационално ли е да очакваме, че политиците ще променят тази си зависимост, предвид това, че вече няколко десетилетия не виждаме индикации за подобна воля?


Разни политици, разни политики. В Германия манталитета е един, в Англия друг, с САЩ трети. Те са ужасно непредвидими и непредсказуеми. Не желая да коментирам политици и предпочитам да се придържам към икономиката.

Българинът традиционно е инвестиционно консервативен, но пък обича реални активи, като земя и жилища. Разумни алтернативи ли са имотите пред т.нар.
fiat пари, които с всяка година се дебазират?

Да, имота в момента е за предпочитане пред спестяване в пари, но инвеститора си гарантира загуби, понеже балона у нас не е напълно спаднал. Жилищата имат да падат у нас поне още 3-6 години. Затова понастоящем единствената смислена алтернатива е златото.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

next
23 април 2013 - 08:42
1
Тоя юнак не водеше ли едни курсове от името на Тавекс.. с две думи заинтересовано лице?
картофи срещу злато
23 април 2013 - 22:23
2
Жилищата имат да падат у нас поне още 3-6 години.

Затова понастоящем единствената смислена алтернатива е златото.

е ако стане напечено как ще ядем злато?
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »