Сорос предложи на Германия да напусне еврозоната

10 април 2013 - 10:15 |   Прочетена (660) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

С нарастването на недоволството и спасяванията в еврозоната, инвеститорът-милиардер Джордж Сорос стана поредният човек, който критикува ролята на Германия, като се обърна към Берлин и заяви, че „икономиите не работят“ и нещо повече, самата Германия трябва да помисли да напусне еврозоната.

„Финансовият проблем е, че Германия налага погрешни решения на еврозоната. Икономиите не работят. Не може да свиеш дълговото бреме, като свиеш бюджетния дефицит“, коментира основателят на Soros Fund Management, по време на реч в германската финансова „столица“ Франкфурт.

Сорос, известен като „човекът, който разби Английската централна банка“, заради залога си срещу лирата в началото на 90-те, се обърна към основният платец и водеща икономика в Европа, като заяви, че Германия е допуснала грешки при спасителния план за 10 милиарда евро за Кипър, с който вложителите бяха принудени да поемат част от цената по спасяването.

„Със спасяването на Кипър, Германия отиде твърде далеч, защото това, което се случи в Кипър подкопава бизнес модела на европейските банки, които разчитат на депозитите“, заяви той.

В лекция, озаглавена „Как да спасим ЕС от кризата с еврото?“, Сорос заяви, че отдава огромна роля за кризата именно на Германия.

„Искам предварително да кажа, че не виня Германия. Който и да управляваше, щеше да допусне същите грешки. Осъзнавам, че създавам риска да ви намразят, като виня Германия. Но само Германия е тази, която може да постави нещата по правилния начин“.

Той заяви, че Германия трябва или да спре да се противопоставя на създаването на единните еврооблигации, или да напусне еврото.

„Първото ми предложение са еврооблигациите, второто е напускане от Германия на еврото...От Германия зависи дали да оторизира създаването на еврооблигации или не. Но тя няма право да осуетява възможността на силно задлъжнелите страни да избягат от мизерията, като групират дълга си в еврооблигации...“

„С други думи, ако Германия се противопоставя на еврооблигациите, да напусне еврозоната и да остави другите да ги създадат“, заяви той, като добави, че друго измерение на кризата е нежеланието на Германия да поеме отговорност за политиките си.

„Германия разбираемо не иска да е „страната с дълбоките джобове“. Така че тя просто осигурява подкрепа и нищо повече“, заяви той.

Коментарите му идват в момент когато Европа е раздирана от настроения срещу икономиите, като португалският конституционен съд обяви част от мерките на икономии за противоконституционни, а Словения става поредната държава в еврозоната, която е под натиск да иска спасителна помощ.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »