Вайдман: Кипър показа, че може да бъдат закривани банки

08 април 2013 - 09:19 |   Прочетена (613) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Спасяването на Кипър показа, че банките могат да бъдат ликвидирани, въпреки трудностите, заяви в радио интервю един от водещите централни банкери в Европа, Йенс Вайдман, добавяйки, че ситуацията на острова е била стабилизирана.

Вайдман, който е президент на германската централна банка, Бундесбанк, заяви пред радио Deutschlandfunk, че не изключва възможността Кипър да се нуждае от още средства, но подчерта, че само дългосрочните структурни реформи могат да решат проблемите на Никозия, а не още кеш.

За да си гарантира спасителни 10 милиарда евро миналия месец от ЕС/МВФ, Кипър се съгласи да наложи огромни загуба на вложителите. Първоначално страната бе готова да наложи данък и върху тези със сметки под 100 000 евро, преди да се откаже, в условията на бурни протести.

Споразумението включва и ликвидирането на втората по големина банка на острова, Cyprus Popular Bank.

Спасяването на Кипър не бе еталон, но е важно, че тези, които имат вина за въвличането на банките в проблеми, поеха част от цената, казва Вайдман.

„Важно е да си извлечем поуката от Кипър, че банките могат да бъдат ликвидирани, въпреки всички трудности по пътя на договарянето на програмата. Това е позитивен сигнал и би трябвало да ограничи несигурността“, заяви той.

Вайдман посочи дискусиите на европейско ниво по директивата за справяне с фалирали банки.

„Не можем винаги да спасяваме банките, които са изпаднали в трудности, с парите на данъкоплатците. Въпросът е да се ликвидират банките по такъв начин, че да не застрашават финансовата система“.

Европейската комисия подготвя в момента проект на директива за банковата безопасност, която би трябвало да инкорпорира въпроса за отговорността на инвеститорите.

Вайдман предупреди, че апетитът за правене на структурни реформи в Европа намалява, а това съставлява проблем.

Коментирайки ситуацията в Италия, той заяви, че страната изглежда функционира на автопилот и спазва вече договорените мерки, но че докато няма правителство ще продължи да има несигурност дали Рим може да се справи с проблемите си.

„Въпросът не е, че имаме слаба ликвидност в еврозоната или, че централните банки не бяха активни...проблемите са липса на конкурентноспособност в определени страни и съмнения за финансовата устойчивост. Трябва да оправим тези проблеми, а те могат да бъдат оправени само от правителствата“.

Вайдман добави: Справянето с кризата няма да стане за месеци, смятам, че е нещо по което ще работим с години, защото връщането на конкурентноспособността и консолидирането на държавните бюджети са огромни, мащабни задачи, които изискват много време.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »