Сорос: Това, което Япония прави, е много опасно

05 април 2013 - 09:55 |   Прочетена (796) |   Препоръчай (2) |   Коментари (4)

Мерките предприети от Япония за съживяване на икономическия растеж са „много опасни“, заяви милиардерът-инвеститор Джордж Сорос, в интервю по-рано днес за телевизия CNBC.

Новият японски премиер Шиндзо Абе е концентрирал всички усилия по съживяване на третата по големина световна икономика, която е в застой след десетилетие на дефлация.

В четвъртък Японската централна банка обяви поредица от радикални стъпки за предизвикване на инфлация, което доведе до силен ръст на борсовия индекс Nikkei и до срив на йената до 3.5-годишно дъно спрямо долара.

„Това, което Япония прави е много опасно“, заяви Сорос, който е в Хонконг, за годишната конференция на Института по икономически науки.

„Това, което те правят може да отключи нещо, което да не са в състояние да спрат“, коментира той, визирайки срива в цената на йената, която пада в последните месеци, именно заради очакванията за агресивно монетарно стимулиране.

„Ако йената падне и японците не искат да вкарват парите си в чужбина, то тогава сривът на йената може да се превърне в лавина“, заяви Сорос.

„Имотният балон няма да събори Китай“

Сорос, известен със залога си срещу лирата от 1992, описа Китай като един от най-динамичните глобални пазари и заяви, че страната е изправена срещу много проблеми, но успешно се придвижва към воден от потреблението растеж.

Според Сорос имотният балон в Китай няма да завърши с катастрофа.

Пекин предприе поредица от опити за удържане на имотния пазар, а миналия месец правителството призова за по-стриктно прилагане на 20-процентовия данък върху капиталовата печалба при препродажбата на жилища.

„Всеки знае, че има имотен балон, чийто въздух трябва да бъде изпуснат, но смятам, че правителството също го знае и има ресурсите да го направи. Няма да свърши с катастрофа“, убеден е Сорос.

Той звучеше оптимистично и по отношение на възможността САЩ да се справи с фискалните си проблеми. Бюджетните преговори са често напрегнати, което оставя икономиката да се справя с резки съкращения на разходи.

„Има фундаментално позитивни фактори в икономиката, които в крайна сметка са достатъчно силни, за да неутрализират тези фискални спънки, които са много сериозни“, смята Сорос.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

грах
05 април 2013 - 11:01
1
китай никога няма да каже че има балон.
ако някой китец каже че има нищо нередно отива в мините.
вакуум
05 април 2013 - 11:38
2
Абе те вдигнаха бунт китайците лани, като цените на имотите паднаха. Защото за разлика от САЩ и ЕУ там самоучастието е огромно, а заемите нищожно. И всяко пукане на балоня е взривоопасно, щото паричките им отиват
05
05 април 2013 - 12:59
3
ако създадът инфлация джапанките ще спрат да работят

в банката взимаш 0,5%

от облигации взимаш 0,5%

взимаш заплата като я държиш инфлацията а изяжда

в акции ще тръгнат всички и ще стане един балон
05
05 април 2013 - 12:59
4
ако създадът инфлация джапанките ще спрат да работят

в банката взимаш 0,5%

от облигации взимаш 0,5%

взимаш заплата като я държиш инфлацията а изяжда

в акции ще тръгнат всички и ще стане един балон
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »