Фабер: Кипър ще се повтори навсякъде

03 април 2013 - 09:54 |   Прочетена (847) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Нарастващото социално неравенство означава, че богатите няма къде „да се скрият“ и събития като тези в Кипър ще се случват в още доста държави по света, дори развити нации, прогнозира Марк Фабер, инвеститорът известен с нетрадиционната си визия.

„Ще се случи навсякъде по света, дори в западните демокрации“, коментира пред CNBC живеещият в Азия швейцарец. „Смятам, че трябва да сте подготвени да изгубите 20-30% от състоянието си. А някои трябва да са щастливи, ако не изгубят и живота си“, коментира той, визирайки нарастващото недоволство по света срещу социалното неравенство.

„Ако погледнете това, което се случи в Кипър...хората ще губят част от парите си – независимо дали ще става с облагане или чрез принудително отнемане“.

„Проблемът е, че 92% от финансовото богатство е концентрирано в само 5% от населението. Мнозинството от хората няма никакви позиции при акциите и не ги вълнува поскъпването на борсата. Те са засегнати от нарастващите разходи за живота, а добре знаем, че реалните доходи на средностатистическото семейство падат от години“.

Ръстът на борсата

Нещото, което притеснява Фабер при настоящите ръстове на борсата е, че ред много важни компании не „дърпат“ поскъпванията, както обикновено. Той посочи компании като GE , IBM, Federal Express, Yum, Intel, Merck, Oracle, както и строителните компании, чийто акции са под или на равни нива през януари, в сравнение с ноемврийските нива.

„Това, което най-много ме притеснява е, че повечето чужди пазари се представят зле. Единственият добре представящ се е щатският“.

Фабер мрачно напомни, че в други случаи в историята, когато това се е случвало и само един пазар е дърпал нагоре, докато другите са в застой или падат, нещата не са свършвали добре – като NASDAQ през 97-2000, имотния пазар или стоковия през 2008 и това го кара „да съм много предпазлив за щатската борса“.

„Смятам, че е напълно възможно да продължим да растем и да видим срив от лятото нататък. Нямам къси позиции срещу щатските акции, защото върви цялото това печатане на пари, което очевидно води до разместване на капитали“.

„Предвид лошите перспективи пред Европа и забавянето при развиващите се икономики, което се потвърждава и от резултатите на компании като Caterpillar и McDonald's, бих казал, че приходите ще продължат да разочароват, а печалбите може дори да разочароват лошо“.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

този Фабер
03 април 2013 - 20:49
1
трябва да е наясно, че всякъкав вид протест се организира винаги и само от богатите, за да стават по-богати, невярвам да е чак такъв наивник
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »