Фабер предупреди за „колосалния кредитен балон в Китай“

14 март 2013 - 11:45 |   Прочетена (664) |   Препоръчай (0) |   Коментари (3)

Следващият голям риск за инвеститорите е „колосалният кредитен балон в Китай“, предупреди днес Марк Фабер, редактор и издател на аналитичния доклад The Gloom, Boom & Doom.

Много инвеститори промениха към негативно отношението си към китайската икономика миналата година, след като страната отбеляза едни от най-ниските цифри на растеж от повече от десетилетие, но известното възстановяване през четвъртото тримесечие, съвпаднало и с промяната на ръководството на партията и държавата, промени настроенията.

Доказателство за това бе и ралито при водещия борсов индекс Shanghai Composite през декември.

Но Фабер предупреждава, че растящия кредитен балон в Китай остава основен риск пред инвеститорите.

„Дали те (китайското правителство) ще успеят да гарантират траен растеж, ще зависи от реформите и от това как ще изкарат въздуха от колосалния кредитен балон, който има в Китай. Това ще е огромен проблем, защото има толкова „подземни кредити“, съмнителни заеми и съмнителни инвестиции...“

Западните кредитни агенции предупреждават в последните месеци за скоростно нарастване на т.нар. извънбалансова кредитна активност в Китай, която е заплаха за финансовата система.

Опасенията на Фабер са като ехо на предупрежденията на Световната банка от декември, която заяви, че Китай рискува връщане към прегряване, тъй като хлабавата монетарна политика на запад води до потоп от капитали в региона, което създава прекомерен кредитен растеж и балони при ред активи.

Силните данни за износа от Китай за февруари, които се оказаха далеч над всички прогнози, също са повод за притеснение за Фабер.

През февруари износът на страната расте с 21.8%, при средна прогноза за ръст от 10.1%. Достоверността на тези данни бе поставена под съмнение, тъй като съседите, като Южна Корея и Тайван, чиято търговска статистика корелира с китайската, отчетоха ясно изразено движение в обратна посока.

Фабер заяви, че очаква истинският растеж на Китай да е много нисък и дори намекна, че в някои сектори може да има рецесия.

„Смятам, че икономиката се забави много...но те няма да пропуснат 7.5-процентовата цел...ще си я обявят, но истинският растеж е много по-нисък. Ако погледнете към статистики на които може да се вярва, като корейската, тайванската, японската за износа...то, китайските цифри никак не ви се връзват“.

„Китайската икономика ще се забави, а някои сектори дори ще са в рецесия...Въпросът е за бъдещето. Смятам, че Китай ще продължи да расте, но ще има доста неравности по пътя и доста политически въпроси“, коментира Фабер.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

чанос
14 март 2013 - 20:25
1
Избягвайте инвестиции, които зависят от китайския имотен пазар, защото балонът там става „все по-голям и все по-голям“, коментира хедж фонд мениджърът Джим Чанос пред CNBC.
"Бих бил внимателен за всичко, което е зависимо от китайското икономическо чудо“, заяви Чанос.

Основателят на Kynikos Associates, коментира, че преди три години изказванията му за Китай са били приемани като „малко спорни“.

„Но имотният балон е очевиден сега. Не можете да го сбъркате“.

Той визираше нарастващия проблем с т.нар. „градове-призраци“, които бяха обект на специален репортаж на предаването „60 минути“.

Кореспондентът Лесли Стал разказва: „Открихме, че най-многолюдната нация на света строи жилища, райони, градове – с нито един човек в тях...празни апартаменти и безлюдни квартали с мили и мили и мили и мили“.

Строителството има дял от близо половината от 8 трилионната икономика на Китай, напомни Чанос и посочи, че докато БВП се е забавил до все пак никак не слабите 7.8% миналата година, то корпоративните печалби буквално са имплодирали.

„Такова е естеството на икономическия им растеж. Но колко е устойчиво? Защото, както непрекъснато повтарям, всеки път като завършиш сграда, по този модел, трябва да изградиш и още една“.

Сравнявайки потенциалния балон с пукането на този в САЩ през 2008, Чанос заяви: „За разлика от нашите купувачи, които оставиха на банковата система и на Фед да разчистват бъркотията, в Китай тези хора губят всичките си спестявания. И това може да се окаже голям проблем“.

Той казва, че е анализирал данните на китайското правителство и според него страната е на път да построи близо двойно повече през идните години, отколкото е построила през последните три.

„Избягвайте всичко, което е свързано с китайския имотен пазар – стомана, цемент, желязна руда“, коментира той, сочейки, че заема къси позиции срещу тези активи.
чанос
14 март 2013 - 20:26
2
Растежът беше 9 - 10% цели 10 години, а човек дори не може да направи пари на китайската борса“
чанос
14 март 2013 - 21:10
3
Китайската икономика продължава да се влошава, въпреки опитите на правителството да замаже цифрите на хартия, което прави акциите на китайските компании перфектни за къси продажби, коментира един от най-известните световни хедж фонд мениджъри Джим Чанос пред CNBC.

Нещо повече, той предупреди, че инвеститорите не трябва изобщо да се доверяват на цифрите, които излизат от правителството в Пекин, както и на тези от корпорациите във втората най-голяма икономика, заявявайки, че „това се отнася за почти всеки счетоводен отчет в Китай“
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »