Лефковиц: Има енергийна мафия на ниво НЕК и нагоре...

11 март 2013 - 16:08 |   Прочетена (913) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Кенет Лефковиц, член на Управителния съвет на Института за пазарна икономика и на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация, коментира днес, че инвеститорите изчакват, предвид политическата криза у нас и че дори някои имат намерение да се оттеглят от България.

„Няма разумни инвеститори, които биха инвестирали при това положение, освен много рискови“, заяви той в ефира на БНР.

Фирмите, които имат намерения да напуснат българския пазар са основно от енергийния сектор, както и мултинационални европейски фирми, които също обмислят стратегиите си за България и Източна Европа, добави той.

Лефковиц, който живее от 18 години  у нас, коментира още, че енергийният пазар все още не е либерализиран според европейските директиви. Според него, хората у нас не виждат скритите разходи, като загубите по мрежата, допринасящи за високите сметки за ток, и затова обвиняват така наречената зелена енергия.

„Зелената, кафявата добавка и ЕРП-тата са мишена, защото се виждат. А иначе загубите, свръхразходите – не са така видими. Познавам ЕРП-тата в детайли, те са изстискани докрай, четири-пет години поред“.

Съоснователят на Института за пазарна икономика обвини още мините за проблемите в енергетиката, а на въпрос на водещата дали има енергийна мафия у нас, той отговори "Да" и поясни, че тя е на ниво НЕК и нагоре по веригата.

Има монополи, невидими за обществото, като НЕК, "Булгаргаз“, заяви той.

"Има силни, групови интереси в този сектор, в доставките за въглища, в доставки към АЕЦ Козлодуй....няма достатъчно конкуренция в доставките на гориво", посочи Лефковиц.

„Държавните монополи са много по-страшни, отколкото тези приватизираните. Много добър въпрос е какво се случва там. Но няма яснота. Можем да съдим по това, че НЕК трябваше спешно да взима назаем 500 милиона евро. Има процеси вътре в НЕК, които са огромни и които не генерират печалба явно. И поставят не само енергийната система на риск, но и финансовата система. Защото това е потенциална бомба и за финансовата система“.

„Идеята, че бордът не може да се разклаща, освен с някакви политически действия – не съм съгласен. Бездействия по реформите в НЕК, а също така бездействия по проблемите с изчистването на банковата система от лошите кредити...тези бездействия може да разклащат борда“, заяви американецът.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »