Сорос: Ще има драматичен ръст в лихвите много скоро

25 януари 2013 - 10:10 |   Прочетена (606) |   Препоръчай (2) |   Коментари (1)

Ще има драматичен ръст в лихвите много скоро, щом се появят знаци, че щатската икономика се възстановява, прогнозира милиардерът Джордж Сорос пред CNBC.

Сорос коментира, че САЩ трябва да преоткрие модела си на растеж, за да може да свие огромната планина от дъг и заяви, че смята, че покупките на дълг от Федералния резерв са правилна политика, при положение, че не добавят към нетния размер на дълга.

„По-близо до безплатен обяд няма как да стане“ – коментира той.

Но Сорос предупреди, че има рискове: „След като веднъж икономиката се оправи, лихвите ще направят огромен скок“.

Той го определи като „деликатна маневра от две части“, при която Фед първо хвърля повече пари към икономиката, а след това икономиката се оправя и парите трябва да бъдат изтеглени. Но с изтеглянето на парите от икономиката възстановяването може да бъде спряно.

Той очаква веднага щом икономиката започне да се оправя, да видим скок в лихвите.

„Това може вече да е започнало“, коментира той по отношение на движението на лихвите – „Смятам, че е много вероятно да се случи тази година. След като веднъж отминат несигурностите около бюджета и бъдат направени инвестиционните решения, смятам, че ще го видите“.

Сорос разкритикува икономиите, като начин за справяне с прекомерните нива на дълга в развитите икономики. Ако икономиката се свива, то дълговото бреме всъщност нараства при икономии, коментира той.

Сорос предупреди, че политическата ситуация в Европа през идните две години може да се влоши.

„Не смятам, че Европа може да живее със ситуация, при която политически има център, а именно Германия, и страни като Италия и Испания, които са обречени на трайно подчинение“.

Той заяви, че вижда потенциал от разгръщане и на валутна война.

„Останалият свят следва много различна рецепта от Германия. Германците вярват в икономиите, а останалият свят вярва в количественото облекчаване, като хвърля все повече и повече пари. И в крайна сметка, това работи, от гледна точка на това, че се избягва депресията“.

Сорос отбеляза, че Япония е „превключила на по-голямо количествено облекчаване“, което сваля стойността на йената,  докато еврото най-вероятно ще поскъпне, тъй като еврозоната не е предприела количествено облекчаване.

„Това води до опасност от потенциална рецесия в Германия или забавяне на икономиката“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Хари
25 януари 2013 - 11:32
1
По-големи дивотии не бях чувал/чел скоро. Напълно изперкулясал дядка. Точно обратното е. Германия с опитите си да харчи колкото изкарва ще е добре в дългосрочен план. А нсички като Япония и САЩ, които с печатане на хартийки без стойност се опитват да се измъкнат от кризата - рано или късно ще го издухат
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »