Кой е най-опасният клас актив в момента?

17 януари 2013 - 10:04 |   Прочетена (581) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Към хора на анализаторите предупреждаващи за потенциален срив на пазара на облигации през 2013 година се присъедини и Дейвид Роуч, президент на Independent Strategy, който коментира, че считания за спасително убежище държавен дълг е най-опасният актив, който един инвеститор може да притежава в момента, визирайки германските бундове, щатските и британските държавни ценни книжа.

„Тази година ще е годината на големия облигационен срив, когато пазарът на „безопасни“ облигации ще отиде по дяволите...Всичките тези „пазари-спасителни убежища“ са най-опасното място“, коментира Роуч пред CNBC.

Страховете за неизбежния взрив на най-големите дългови пазари в света се увеличиха, след публикуването на „минутите“ от последното заседание на щатската централна банка – Федералния резерв, от 4 януари, в които се намеква, че началото на края на ултра-хлабавата монетарна политика се вижда.

По-строгият тон на Фед доведе до ръст в доходностите на облигациите, като бенчмарковите 10-годишни книжа удариха 8-месечен връх в началото на месеца, въпреки че оттогава възстановиха известна част от загубите.

Доходностите по бенчмарковата емисия паднаха с около 200 базисни пункта през последните пет години, предвид това, че слабият икономически растеж и волатилната борса накараха инвеститорите да търсят безопасно убежище в облигациите.

Но в момента има няколко фактора, които сочат към пукане на този балон през 2013, казва Роуч. По-ранно от очакваното връщане на инфлацията, през втората половина на тази година, като резултат от досегашните ултра-хлабави политики на централните банки и прекомерно раздутите цени при този клас актив ще доведат до сгромолясване, заедно с отслабване на стимулативния ефект на програмите за количествено облекчаване върху икономиката, смята Роуч.

Фед, който стартира три кръга на монетарно стимулиране, купувайки облигации, предприе поредната от тях - QE3 през септември 2012, като това изигра ключова роля за подтискане на доходностите по облигациите. При положение, че доходностите вече са толкова ниски, ефективността на количественото облекчаване е под сериозна въпросителна, коментира още Роуч.

„Разговорите са за промяна – дори във Фед, според последните минути и в Bank of England, където почти всички са съгласни, че QE е похабена мощ. Само една централна банка да спре да купува и бичият пазар при облигациите е свършил, защото именно централните банки са тези, които манипулират пазара, изкупувайки 30-40% от всички нови емисии“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »