Сорос: Еврото може да разруши целия Европейски съюз

16 октомври 2012 - 09:34 |   Прочетена (789) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Европейският съюз може да бъде разрушен от „кошмарната криза“ в еврозоната, а Германия трябва да поеме отговорността за спасяването на единната валута, това заяви снощи милиардерът Джордж Сорос.

Сорос коментира, че алтернативата за Германия, която е най-голямата икономика в еврозоната, е просто да напусне валутния блок.

„Кризата вкарва еврозоната в трайна депресия, която е изцяло самопричинена“, коментира милиардерът, който управлява Soros Fund Management. „Има реална опасност еврото да разруши Европейския съюз“

„Начинът това да бъде избегнато е Германия да приеме...по-голям ангажимент, за да подпомогне не само собствените си интереси, но и интересите на страните-длъжници, и да изиграе ролята на доброжелателния хегемон“

Германия трябва да действа като лидер на съюза, по същия начин, по който го направи САЩ за свободния свят след Втората световна война, коментира Сорос по време на събитие, организирано от National Association for Business Economics.

Сорос, който е основател на фондациите „Отворено общество“ и спонсор на Института за ново икономическо мислене, заяви още, че Германия трябва да ускори опитите за спасяване на еврото и плана за покупка на еврооблигации, „защото, ако успее, ще й струва много малко, но ако се провали – това ще повлече и нея“

Емитирането на единни еврооблигации би било начин за споделяне на риска в цялата еврозона, смята той. Сорос предлага и друго решение за справяне с над две и половинагодишната криза в зоната: оставете Германия да напусне.

„Проблемът ще изчезне за миг“, тъй като стойността на еврото ще падне и доходностите по облигациите на страните-длъжници ще се коригират, коментира той.

МВФ и финансовите министри на водещи страни извън еврозоната също призоваха Германия да направи каквото е нужно, за да спаси еврото и да разреши кризата, която застрашава глобалната икономика.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

мечо Пух
16 октомври 2012 - 12:49
1
Това е псевдомярка, а не решение. Отлагане на края.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »