Сорос: Германия да реши кризата в еврозоната или да я напусне!

09 септември 2012 - 20:16 |   Прочетена (802) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Германия да се заеме с решаването на кризата в Европа или да излезе от еврозоната, вместо да се опитва да изгони оттам Гърция. Тази радикална идея лансира милиардерът Джордж Сорос.

„Германия трябва да поеме кормилото и да проведе политика, стимулираща растежа, да затвърди политическия съюз и да насърчи споделянето на бремето. Тя трябва да приеме цената на своето лидерство или да напусне еврозоната доброволно, за да се запази Европейският съюз“, смята Сорос.

Той отива и по-далеч - твърди, че една нова Еврозона без Германия, под ръководството на Франция, ще оцелее много по-добре и ще бъде далеч по-гъвкава.

След избирането на Франсоа Оланд за президент, стопанинът на Елисейския дворец нееднократно противопостави мнението си на германския канцлер Ангела Меркел. Франция е против германските идеи за безкрайни съкращения и настоява за политика на стимулиране на икономическото развитие - също както Сорос.

Сорос ще представи идеята си утре в Берлин, само дни преди германският Конституционен съд да се произнесе по това дали превителствената подкрепа за Европейския механизъм за стабилност, спасителния фонд на еврозоната, е конституционосъобразна.

Конституционното дело вече доведе до забавяне на стартирането на спасителния фонд от 700 милиарда евро, който трябваше да започне да действа през юли.

Според Сорос плановете на ЕЦБ да облекчи натиска над задлъжнели страни, като Испания и Италия само ще доведат до усилване на разделението.

Програмата за покупка на облигации от ЕЦБ може и да спаси еврото, но е още една стъпка към разделянето на Европа на длъжници и кредитори, казва той.

„Длъжниците ще трябва да се поставят под постоянен надзор на Тройката, а кредиторите – не...и различията в икономическото представяне на тези страни ще се усилят“

Сорос коментира, че перспективата за продължителна депресия в подобна двустепенна Европа неминуемо ще доведе до разпадане на ЕС.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »