Нейков очаква ръст на безработицата и „тревожна есен“

27 август 2012 - 09:34 |   Прочетена (1271) |   Препоръчай (0) |   Коментари (2)

„2012 година ще влезе в историята на българския пазар на труда, защото това е първият случай, в който през лятото имаме ръст на безработицата“, каза в предаването "Неделя 150" на националното радио Иван Нейков, бивш социален министър.

„За първи път имаме този показател. Това може да означава, че приказките за излизане от кризата са само приказки. Може да означава и че имаме сезонна заетост, но голяма част от хората са минали в сивата икономика, а официално се водят безработни“, потърси тълкуване на статистиката Нейков.

Според бившия социален министър проблем е това, че нямаме официална управленска политика по доходите. Това, според Нейков е принудило хората да се върнат към изпитани методи на оцеляване.

 „Погледнете индикатори като покупките на захар, на олио. Които растат и показват, че започваме да се връщаме към домашната хранително-вкусова индустрия. Това е „политиката на доходи“ на хората. Връщаш се към стари и изпитани, малко позабравени, но вършещи работа инструменти“

„Ще оцелеем, справяли сме се и с по – тежки ситуации, но големият ни проблем ще бъде безработицата. Ние имаме над 300 000 работещи фирми отчетени от НАП, от тях около 95% са микропредприятия. Това са най – застрашените от кризата български предприятия, за които нищо не се прави, а това е най – опасно“, предупреди Иван Нейков.

Бившият социален министър прогнозира бум на безработицата и нови хиляди хора, които ще останат без работа.

„Това ще бъде изключително тежко, защото ще натовари осигурителните системи и ще увеличи дефицита в НОИ. Нещата са така навързани едно за друго, че наистина очаквам тревожна есен“

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

ПЕТЯ
27 август 2012 - 13:48
1
МИСЛЯ ЧЕ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО ХОРАТА ДА СЕ СЪБУДЯТ И ДА ИЗЛЕЗАТ НА УЛИЦАНА
Radi
27 август 2012 - 19:55
2
Не е много далеч тоя момент
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »