10 начина да Ви манипулират

04 юли 2012 - 11:06 |   Прочетена (208443) |   Препоръчай (220) |   Коментари (35)

Ноам Чомски е съставил списък на „10 начина за манипулиране“ с помощта на медиите.

 

1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“).

2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.

3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.

4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.

5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.

6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение …

7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …

9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.

10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.

 

Ако разпознавате тази манипулация в поведението на медиите споделете тази статия с възможно повече хора за да се изгради независимо общество от хора, които могат сами да правят своя избор.

 

Етикети:

Реклама

Коментари »

виржиния долапчиева
02 юли 2012 - 00:56
1
не само медиите го прилагат-политиците също и то в "пряка връзка".Целенасоченото използване на набор от такива техники е начин да се манипулира свободата на човешката мисъл, да се вкара в определени релси и да се получи гадно предсказуем резултат!
Д.Т.Т.
03 юли 2012 - 17:52
2
М-да , 1 към 1 с действията на управляващите ни политици . Ей на това му се казва "демокрация".
Красимира Балева
05 юли 2012 - 10:45
3
Все пак имаме избор, нали!Наш проблем е дали ще се поддадем. Не случайно управляващите от всички цветове мразят интелигентните хора. Така,че да си изберем дали да сме овце или не.
А. И.
05 юли 2012 - 12:51
4
Винаги е избор!
- ние си го знаем, но до такава степен са ни промили мозъците, че си казваме: "...ха, виждаме го всеки ден и ни е все тая".. да ама НЕ. Избор, избор, избор, ..... избираме дали да бъдем активни или пасивни. Въпроса е до колко сами можем да изберем?
Слънчев и усмихнат ден на всички! :)
Жул
05 юли 2012 - 15:00
5
Това съм го чел преди повече от 10-15 години....
Катерина
05 юли 2012 - 16:44
6
Много добър материал. За съжаление методите се прилагат и от големи и не толкова големи търговски вериги в страната ни, като системна политика за насаждане на вина и контрол над цялата нация. За целта се използват инструменти, като камери за наблюдения, и подобни машинарии за предотвратяване на вреди от граждани, както и принуждаването на всеки влязъл с личен багаж по-голям от портмоне да се съгласи "доброволно" да покаже съдържанието на личния си багаж, позовавайки се на закона за охранителната дейност, а полицията, която уж не е частна, а право охранителен орган им помага да си свършат работата. С това правило на юридическото лице се нанасят дълготрайни вреди и на психиката, и на емоциите, и на човешкото достойнство, и на личните финансови средства на личността и на народа ни, като цяло - унижението и потъпкването на човешкото обхваща всички аспекти, дори свободното предвижване на тялото. Факт е масовия вандализъм върху суверенитета на българските граждани на собствената им земя. А земята...
Станимир
05 юли 2012 - 18:27
7
Мога да добавя още един метод. Да предположим че цената на тока трябва да скочи с 15%.
Системата: "Тока ще подскъпне с 30%"
Хората: "Ааа как така с 30%, ще има бунтове ей"
Системата: "Ние работихме неуморно, преговори с този и онзи и като резултат тока ще подскъпне само с 15% а вие трябва да целувате ръка че сме толкова готини"
Павлина
05 юли 2012 - 18:27
8
Питам се, как можахме 23 години да не прогледнем,как можахме да не различим манипулациите на политиците,как можахме да търпим всичко това,а отговорът е много прост,щом сме издържали пет вековно турско робство,значи на политиците ни им е пределно ясно как,защо и по какъв начин да ни манипулират,за да търпим толкова време!След такава ретроспекция на нашето търпение в най-новата ни история и демокрация идва ред да се огледаме сега и четейки статията на Ноам Чомски стигам да извода,че ни управлява индивид,запознат от PR-а си точно с тези 10 правила за манипулация.Наблюдавайки сегашния ни премиер от повече от десет години,нито за миг не съм била на друго мнение освен само едно:той е ограничен,ниско образован,лошо възпитан и ще цитирам статията"глупав,вулгарен и груб"Нека народът докаже на следващите избори,че е "Народ,а не мърша"!!!!!
До коментар номер 8
05 юли 2012 - 22:32
9
Павлина, а ти за кого би гласувала? Защото нали се сещаш, че ако не гласуваш за Бойко, бабите ще си гласуват за БСП и пак ще ни спрат евро-фондовете!!!
НИКОЛ
06 юли 2012 - 00:05
10
Добър материял.Нищо ново под слънцето.
Авон
06 юли 2012 - 12:38
11
Мисля, че г-н Чомски само преоткрива, за времето на своето поколение, неща които са валидни откакто съществува човешката цивилизация.
Алекс
06 юли 2012 - 22:07
12
Идеалният начин за създаване на човешки клонинги са социалните мрежи.Аз съм направо отвратена! Може да се прокарат всякакви идеи, вкючително и най абсурдните и тълпата потребители да вика"Да живей"!
Идеален начин да се води стадото в определената посока...
Vesela
09 юли 2012 - 07:37
13
Only for those who succumb to manipulation.
votan
09 юли 2012 - 16:12
14
Също смятам,че Чомски не само, че не открива въпросните "десет правила" за манипулация и мутация на общественото мислене и съзнание, а просто ни предлага само една малка частица от една мащабна юдейска програма за световно господство.Тя се прилага вече дълги векове навсякъде в националните държави, където юдейте са успели да проникнат и влязат в тяхната власт.Тази програма е и движещата сила, която днес тика човечеството към Новия световен ред, или Европейски съюз. Нека не забравяме, че "Планът Ран Ът" е само сегмент от нея, превърнал ни вече в последни в редицата на народите и една жалка колониална територия. Става дума за доктрината на "Протоколите на Ционските мъдреци", които същите манипулатори - медиите наричат КОНСПИРАЦИЯ, но която е едно истинско доказателство, че всичко ставащо по света - войни, революции, регионални и световни кризи, са точно и детайлно разработени в "Протоколите", които и самия Чомски явно добре познава...
Сливен
10 юли 2012 - 17:27
15
Има хора, които злоупотребяват с общественото си положение. Например никой нямо право да ви рови в чантата без да има заповед за това. Охраната има детектори, с които да проверява, но да бърка в личната ви чанта без да ви е представена заповед за това си е посегателство.
до 9
14 юли 2012 - 02:37
16
Кои фондове ?
До 9
14 юли 2012 - 02:38
17
НЕщо не си в час ! Или се опитваш бързо да приложиш прочетеното !
Дарина Семова
25 септември 2012 - 08:56
18
Пак повечето рекции са на база чувства, а не мисъл.
Георги Димитров Митев
28 септември 2012 - 06:02
19
Способни са да променят статуквото тези, които го познават.
georgiewa
29 септември 2012 - 22:43
20
Невероятен Чомски!!!Въпреки всичко ми се струва, че повечето от хората могат да се контролират в по голяма част от времето си. Необходима е силна вяра, интелект и познание, което се придобива.Живеем в нови времена. Ние, българите сме от старите народи на земята. В нашата кръв, гени се е наслоил опита от много поколения, имаме силна интуиция и чувство за оцеляване. Едва ли е случаина миграцията на почти една трета част от населението по света.Тези, които си въобразяват, че коват новия световен ред ми се струва, че малко са се объркали. Съсипваики хиляди съдби по света от безумните им идеи без да се посвинят пребират в момента повече печалби от преди в пъти.Не мога да си отговоря на един въпрос, защо са ти необходими толкова много богатства, власт, ако нямаш идеи, които да споделиш и реализираш. Човепкият живот е толкова кратък, защо се хаби така безмислено в лошотии. Кого искат да победят тези глупаци, доброто ли, то е толкова, колкото е злото. Ние, хората, всеки сам за себе си прави избор, къде, от коя страна да застане. Невероятен Чомски!!!
Богоров
07 октомври 2012 - 16:34
21
И какво от това?Всички интуитивно го знаем.В кръвта ни е - заевоевания,предателства,убийства,кражби,насилия....в продължение на векове.Цялата ни история е такава.Още преди и без Чомски.И ако преди,всичко е отивало предимно в земята/земеделие/ за оцеляване,особено след войните,сега алтернативите са кредити,продажби на имущество,оцеляване,кофи за боклук........самоубийства.Има и висшисти...И много малък избор на отмъщение или насилие за оцеляване,за разлика от други етноси.Като се има предвид агресията в цялата животинска хранителна верига,това добре ли е или не?И какво правим в крайна сметка:избираме най-големия лъжец по или без Чомски.Вече 23 години?!?!Докога?
Мария Кьосева 11.10.12г.
11 октомври 2012 - 03:57
22
Да,манипулират,преследват,заплашват,по много фин начин.Промиват ни мозъците,насаждат омраза.Важи принципа 'Разделяй и владей",но ако сме инфантилни,ще успеят.Но всепак,смятам,че у българина е останало поне зрънце борбеност,достойнство и достатъчно разум,за да прецени каква позиция ще заеми.Има ли достойнна личност,която да управлява?Има ли достойна партия,която не се е провалила?Идват избори.За кого,за коя партия?Риторичен въпрос.Всеки народ заслужава своето управление,защото той си е избрал правителство.Ние какво правим,ще ударим ли джакпота?
до коментар 9
09 декември 2012 - 14:59
23
И какво като ни спрат еврофондовете, те и без това се усвояват от определени хора или "калинки", а иначе всички си плащаме!
Чомбе
09 декември 2012 - 15:45
24
Чомски е един склерозирал дъртак. Да, добър учен, но някога. Сега е икона за ислямокомунетата и посмешище за нормалните хора.
diacom@abv.bg
10 декември 2012 - 02:35
25
vseki palni gu6a i bjaga...manipulacii na vsi4ki niva...izborni i tak dale...khcb i podkrepa var6at 4ernata rabota...pozor .....ograbiha balgaria,a naroda mizerstva...pak sbarkaha formulata za pensiite...
аз
10 декември 2012 - 15:48
26
аха, "най-мразим да мислим" е що да не се облагодетелстват заинтересованите!
Член
11 декември 2012 - 21:24
27
18. Да се авансират само такива сътрудници и началници, които образцово изпълняват получените служебни задания, но без склонност към анализ на проблемите извън заданията.
19. На всички отговорни ръководители на партийни, държавни и стопански дейности да се създадат условия, които да ги компрометират в очите на подчинените им, като се изключва възможността да се върнат в средата, от която са излезли. - от инструкция на ъветската армия източник: http://oshte.info/doc/other/022.htm
Virginia Kovachev
14 декември 2012 - 03:06
28
...е, и?
SAYSHO
21 януари 2013 - 11:54
29
ТОВА НИ Е ПОЗНАТО ЗАТОВА,ЗАЩОТО КОМУНЕТАТА ,СЛЕД КАТО ЗАЧЕРТНАХА МАРКС,ЕНГЕЛС И ЛЕНИН,ВЗЕХА "НА ВЪОРЪЖЕНИЕ" модерните методи за психическо насилие върху личността.Ние българчетата сме манипулирани от 1925 год. до ден днешен от същата тази партия поради нашето слабоумие и посочените по горе "желани "методи .Дано някой ден някой..., който не е българин да унищожи най големия душманин на българина комунистите.Амин.
Христо
22 януари 2013 - 13:20
30
Ненавиждам понятието ФЕН. Онзи, който може да бъде фен, е манипулируем. Ако потъва в същността си на фен, възхищава се до припадък на някого или на нещо, той допуска възможността да бъде обработен.
Иначе - всички 10 начина за медийно манипулиране, формулирани от Чомски, съзирам всеки ден, пусна ли радио или телевизор.
Но... не са много хората
Нешева
23 март 2014 - 21:10
31
Къде ми е коментара? Какво обидно и нецензурно бях написала, за да го триете?! Манипулатори, това е думата, която най-добре ви стои! Без уважение Нешева!!!
Владимир
30 март 2014 - 15:06
32
Всъщност да лъжат и маниполират си остава единственото което управляващите правят! За съжаление жертва на тези мозъчни промивки са по голямата част от населението! Макар и бавно обаче това се променя в посока поумняване на масите! С други думи достатъчно е един единствен път да усетиш че те маниполират за да подлагаш всичко на проверка за напред! Така че както и да хитруват управляващите статуквото им е обречено!!!
Алексиев
31 март 2014 - 18:30
33
Нищо ново под слънцето (както е обичал да казва Луй ХІV).. Чомски е направил перфектна компилация на "Владетелят" от Николо Макиавели.. 6 века едни и същи правила движат целия "цивилизован" свят..
сиси
03 април 2014 - 13:56
34
Типично за някои държавни институции.
FREEMAN
27 май 2014 - 19:18
35
4. Отлагане на изпълнението
"Цифровизация"-та ? :D
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »