Лорънс Финк, BlackRock: Поемете повече риск, трябва да сте на 100% в акции

08 февруари 2012 - 14:24 |   Прочетена (758) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Инвеститорите трябва да се насочат на 100% към акциите, заради ниските им оценки и по-високата възвръщаемост от облигациите, коментира Лорънс Д.Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock, най-големият световен паричен мениджър, пред Блумбърг.

Инвеститорите, които търсят сигурността на държавните ценни книжа ще имат минимална възвръщаемост и няма да могат да реализират целите си, предвид обещанието на Федералния резерв да запази лихвите ултра ниски, коментира Финк, който през 1988 основа компанията, която управлява активи за 3,5 трилиона долара.

Като контраст, отбелязва той, акциите се търгуват при най-ниските си съотношения от 20-30 години.

„Не споделям мнението, че светът ще се разпадне, така че е нужно да поемете повече риск“ – коментира Финк, в интервю пред телевизия Блумбърг от Хонконг – „Трябва да преодолеете целият този шум. Когато погледнете дивидентната доходност на акциите, спрямо доходностите на облигациите, за мен решението е твърде лесно...трябва да си в акции“

Федералният комитет по открит пазар, органът на Фед, който взема решенията за монетарната политика, обеща миналия месец да остави лихвите на ултра ниските нива при които са сега поне до края на 2014, в опит да подпомогне икономиката и да върне повече американци на работа.

В същото време, инвеститорите изтеглиха пари от взаимните фондове, които инвестират в акции за пета поредна година през 2011, което е най-дългата поредица на нетни тегления откакто се води статистика от 1984.

В интервю от 31 май миналата година, Финк коментира, че е много по-голям оптимист за щатските акции, отколкото за облигациите, защото компаниите се възползват от слабия долар и имат излишен кеш, който да инвестират в растежа си.

Според Финк гръцката дългова криза ще бъде разрешена, тъй като не е в ничий интерес нещата да „се взривяват“ сега.

„Изключително оптимистично съм настроен за пазара“ – коментира той, като визира и повишената ликвидност, осигурена от Фед и ЕЦБ – „Смятам, че пазарът се фокусира твърде много върху шума от Гърция. Въпреки оптимизма, смятам, че ще имаме доста волатилност, но трябва да се научим да живеем с нея“

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

2
08 февруари 2012 - 16:40
1
значи търсят на кой да продадът
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »