Бил Грос и Лорънс Финк смятат, че ЕЦБ и Фед играят опасни игри

21 ноември 2011 - 11:06 |   Прочетена (932) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Бил Грос, мениджър на най-големия взаимен фонд в света, коментира, че Европа е най-сериозният риск пред щатската икономика.

Лорънс Финк от BlackRock пък коментира, че Германия играе „опасна игра“, като оставя пазарите да „избутат до стената“ затрупаните с дълг европейски нации.

Това, по което двамата най-големи мениджъри на фондове, инвестиращи в книжа с фиксирана доходност, се съгласиха, по време на участието им в събитие, организирано от UCLA Anderson School of Management и телевизия Блумбърг, е че инвеститорите стават все по-притеснени за неуспеха на Европа да сложи край на дълговата криза.

В момента когато притежателите на гръцки дълг започнаха преговори в Атина, целящи да се съгласят със загуби до 50% по инвестициите им, нещо което се считаше за повратна точка за справянето с дълговата криза, цената на финансиране в някои страни от еврозоната нарасна до рекорд, откакто са част от еврозоната, заради съпротивата от страна на канцлера Меркел и Германия ЕЦБ да действа като кредитор от последна инстанция.

„Германия предприема много опасен ход“ – коментира Финк – „Много хора не биха играли подобен ход, защото ще е черно или бяло (т.е 50:50 шанс за успех или провал)

От споразумението от миналия месец насам еврото изгуби 2,9% от стойността си срещу долара, а цената на финансиране на Италия по двугодишните й държавни ценни книжа скочи със 149 базисни пункта на 17 ноември. Цената на застраховката срещу фалит по италианските петгодишни държавни ценни книжа, с помощта на така наречените суапове за кредитен риск (CDS) скочи с 23% за това време.

Разликата в доходностите (спредът) между 10-годишните френски, испански и белгийски държавни ценни книжа и германските им еквиваленти нарасна миналата седмица рекордно. Грос коментира,че за инвеститорите по света е все по-трудно да намерят „спасително убежище“

„Инвеститорите в момента бягат от това, което навремето бяха спасителни убежища. Това е събитие от 2011, което е значимо“ – коментира Грос.

Грос и Финк, чийто компании управляват общо активи за 4,7 трилиона долара, в миналото имаха различни становища по въпросите за пазарите и икономиката. През януари Финк коментира, че никога не е вярвал на икономическия сценарий, описван от Pimco като „новото нормално“, изразяващ се в процес на продължителен слаб растеж на щатската икономика.

Двамата мениджъри, които са завършили Anderson School, имаха и различни мнения по щатските ДЦК, които Грос елиминира от фонда си в началото на годината, за да промени напълно курса си, след като изпусна най-голямото тримесечие на ръстове при тях от 2008 насам. През март Финк коментира, че е „масивен купувач на щатския долар“

Фондът на Pimco от 244 милиарда долара Total Return носи доходност от 2,5% тази година, като изостава от 75 конкурента. Фондът бележеше ръстове от средно 7,7% през последните 5 години, като по този начин изпреварваше 97 от конкурентите си, според данни на Блумбърг. Финк няма облигации във фонда си.

Грос критикува Федералния резерв, централната банка на САЩ, че държи лихвите изкуствено ниски, като купува щатски ДЦК. Финк коментира, че въпреки че е приветствал първите два кръга на т.нар количествено облекчаване, е стигнал до единодушие с Грос, че Фед вече няма монетарни инструменти за въздействие върху икономиката.

„Смятам, че операция Туист беше грешка“ – коментира Финк, визирайки програмата, която имаше за цел да увелечи матуритета на портфолиото на Фед. „А всяка бъдеща форма на „облекчаване“ ще е за мен притеснителна“

Докато Фед се опитва да облекчи положението с повече дълг, ЕЦБ се въздържа, заради германската традиция да не се взимат заеми, коментира Грос.

„Ние се намираме пред философска разлика по отношение на това как да се решава дългова криза. В момента няма да видим изхода от нея, но е определено в действие и е много опасно“

Финк и Грос бяха единодушни, че единственият начин да се стимулира щатската икономика е като се оправят структурните проблеми, като липсата на производствени работни места в страната.

„Съгласен съм с почти всичко, което Бил каза“ – заяви Финк – „Моето заключение е малко по-оптимистично, но виждам същите капани“

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »