Татяна Ваксберг: Цялата криза е заради „Южен поток”

22 юли 2014 - 09:40 |   Прочетена (7017) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Както през 90-те години имаше "правителство на Мултигруп", така сега май има правителство на "Южен поток" - твърди Татяна Ваксберг от Дойче Веле, като проучва фактите преди и след големия банков скандал.

Скандалите, произведени от кабинета „Орешарски“, имат един общ знаменател и той се нарича „Южен поток“. Точно това е свързващото звено в дългата поредица от уж разнопосочни събития през последната година: възходът на Делян Пеевски, двуличната оценка за анексирането на Крим, срутването на пирамидата „КТБ“ и обещанието за оставка на правителството едва след гаранцията, че управлението на ДПС ще продължи и занапред (този път в съучастие с ГЕРБ).

Първият факт, който безспорно доказва, че кабинетът е свръхпосветен на каузата „Южен поток”, излезе наяве през май тази година. Тогава Административният съд разсекрети списъка от документи, архивирани под името „Южен поток“ в Министерството на икономиката. Оказа се, че сегашното правителство работи три пъти по-усърдно по този проект от всички предишни кабинети. А би следвало да е обратното, след като в последната година се стигна до наказателна процедура на Европейската комисия във връзка с проекта, а преговорите на България за „Южен поток” са практически иззети от Брюксел. Отделно от това един от акционерите в руската фирма-строител на газопровода е в списъка със санкции на САЩ.

Освен че работата по „Южен поток“ се е утроила, стана ясно и друго: че руската страна в проекта е предложила изменение в българското законодателство и това предложение е било внесено в пленарната зала от депутати на БСП.

КТБ и парите от "Южен поток"

Няколко водещи икономисти вече обвързаха срива на КТБ с проекта „Южен поток“. Те напомниха, че през тази банка биха минали плащанията по изграждането на газопровода - строеж, който „на бизнес равнище, в реалния живот не е спирал“, както се изрази бившият посланик на България в Русия Илиян Василев. Той твърди, че парите от „Южен поток“ са „тръгнали“ и затова България се е разтресла. Някой „неистово и спешно иска да кешира властта и да осигури сделки, които да му гарантират финансов ресурс преди следващите избори“, написа Василев в блога си.

Разводът между доскорошните бизнес-партньори Цветан Василев и Делян Пеевски се дължи включително и на очакването, че „с няколко големи държавни проекта като „Южен поток” КТБ ще получи допълнителен ресурс“, смята икономистът Красен Станчев. А според Илиян Василев, срутването на КТБ се обяснява директно с обстоятелството, че една група е трябвало да отнеме на друга група „контрола и правото /.../ да разпределя финансовите потоци по линия на Южен поток“.

Помните ли назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Протестът #ДАНСwithme успя да отстрани депутата от структурата, която би трябвало да го разследва, но по същото време е имало и едно друго назначение - по-малко зрелищно и потънало в големия шум. Става дума за назначаването на Цветан Гунев за шеф на банковия надзор. Същият Гунев, който би трябвало да следи за нередни практики и за нивото на риска в банките, и срещу когото в момента е повдигнато обвинение във връзка със срива на КТБ. Според Красен Станчев, това назначение е извършено от председателя на БСП Сергей Станишев - тоест, от човека, който заедно с Лютви Местан лансира Пеевски за шеф на ДАНС.

Вицът за новата КТБ

Според един популярен в София виц, в момента се издирва „новата КТБ“ - банка, която престъпните елити, навлезли в политиката, вече са започнали да развиват като новата пирамида. Ако вярваме на последните събития, свързани с „Южен поток“, тази шега има всички шансове да прерасне във фарс от действителността. Според източници на вестник „Капитал“, държавата вече е определила банката, която да стане гарант на проекта - това е държавната Българска банка за развитие. Съвпадение или не, това е и банката, към която „Булгартабак” прехвърли задълженията си към КТБ - факт, който стана ясен в инфарктните дни около потъването на КТБ и организирането на наказателно преследване срещу директора ѝ.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »