Къде инвестират супер богатите при настоящите нервни пазари?

22 септември 2015 - 13:16 |   Прочетена (7712) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Инвеститорите се оказаха разтърсени, след едно от най-волатилните лета на финансовите пазари за последните десетилетия, благодарение на страховете за забавяне на китайската икономика и спекулациите за момента, в който Федералният резерв ще повиши основната лихва за първи път от шест години.

Трусовете се разпростряха дори сред онази част от инвестиционната общност, която обикновено не се интересува от ежедневните движения на пазарите: супербогатите.

От летния пик на пазара до августовското дъно, глобалните акции изгубиха около 12%, основно в седмицата довела до „Черния понеделник“, мини-сривът разразил се на 24 август.

Много от фондовите борси изгубиха по 20% спрямо пиковите си стойности, което официално ги вкара на „меча територия“, като тази тенденция се оглавяваше от Китай.

Септември не изглежда по-добре, като щатската борса бележи най-слабия девети месец на годината за последните 13 години. И въпреки че Фед се въздържа от повишаването на лихвите, борсата завърши с рязко понижение в края на миналата седмица.

Физическите лица с високи нетни доходи, т.е хората с инвестируеми активи за поне 1 милион долара, са по-малко склонни да отдават внимание на краткосрочните трендове, когато става въпрос за инвестиране на кеша им, но дори и те са изнервени при настоящия волатилен климат, коментират анализатори.

Имотният сектор остава основната „крепост“ в инвестиционното портфолио на богатите от десетилетия, което личи и от скока в цените на луксозните имоти по света. Въпреки че данните показват, че има известно охлаждане на имотния пазар в Лондон тази година, имотният сектор все още е предпочитаната дестинация за инвестиране.

Саймън Смайлс, глобален главен инвестиционен директор за свръхбогатите в UBS коментира, че преди три години клиентите му са запитвали основно относно инвестициите в щатски имоти.

В момента вижда интерес към Европа, като имотният сектор е по-често търсен от всеки друг клас актив.

В момента не е свързано толкова с Обединеното кралство, колкото с континентална Европа. Средните по възможности клиенти търсят инвестиции при офисите и имотния сектор, като цяло. По-големите клиенти се оглеждат за трофейни активи, луксозни хотели и хотелски вериги“ - коментира Смайлс, който работи с ултрабогатите, клиенти, с инвестируеми активи за над 30 милиона долара.

Смайлс коментира, че има рязко нарастване на обажданията от клиентите, в условията на повишена пазарна волатилност напоследък, но добавя, че инвеститорите гледат на разпродажбите главно от гледната точка на възможност за покупка.

Интересното е, че разговорите обикновено се превръщат в обсъждане на тактика за това къде са възможностите, така че говорим за хора, които се опитват да вкарат капитал в действие, а не да го изкарат от играта“, казва той.

Според изследване на швейцарската инвестиционна банка, има значителен „домашен уклон“ при инвестициите в имоти от страна на супербогатите в тези условия, като повечето предпочитат инвестиции близки до базата им.

Проучването показва също афинитет към жилищния сектор, като 42% от запитаните отговарят, че търсенето им е основно концентрирано при жилищните имоти.

Хедж фондовете са друг тип инвестиция, която супербогатите предпочитат, като този клас показва най-голямото нарастване на алокациите за тази година.

Този клас получи допълнителна привлекателност заради ниските лихвени равнища и слабата възвръщаемост при акциите, като цяло“, се посочва в доклада, в който се уточнява, че инвестиционните компании на богатите фамилии инвестират около 9% от богатството си в хедж фондове.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »