Защо златото не поскъпва, въпреки гръцкия фалит?

01 юли 2015 - 11:59 |   Прочетена (12297) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Упоритата липса на реакция на пазара на злато, въпреки фалита на Гърция, по плащането за 1.5 милиарда евро към МВФ не можеше да е по-разочароваща новина за привържениците на скъпоценния метал.

Той поскъпна със скромните 0.1% по време на азиатската търговия днес, до 1173 долара, въпреки огромната несигурност около силно задлъжнялата ни южна съседка.

Защо металът не отговори на репутацията си на спасително убежище във време на криза? Ето отговора, според водещи анализатори на пазара на суровини:

Първо, те очакват, че гръцката криза ще бъде удържана.

Виктор Тианпириям, стоков анализатор на банката ANZ, коментира: „Пазарът изглежда малко по-спокоен със ситуацията в момента. Има ангажименти от чиновниците от еврозоната, че рискът от зараза от ситуацията с Гърция ще е относително малък, ако изобщо има...”

„Разбира се, в момента сме в некартографирана територия, така че ако нещо се случи, шансът за заразен ефект се повишава и златото ще се облагодетелства от това. Не е ясно коя може да е причината или събитието в момента. Бих купувал злато, като застраховка срещу такова събитие, но няма гаранции, че това ще се случи”.

Второ, дългосрочните фундаменти на златото остават слаби.

Рик Спунър, главен пазарен анализатор на CMC Markets, казва: „Хората гледат дългосрочните фундаменти – потенциала за по-високи лихви, липсата на признаци за по-висока инфлация на хоризонта и накрая вероятността за отслабване на търсенето на бижута в Китай, където икономическите условия се влошават.”

„При укрепване на златото бих се ориентирал към продажби, винаги когато има корективно рали. Очаквам в следващите 6 до 18 месеца златото да падне до 1000 долара. Когато започне цикълът на повишаване на лихвите от Фед, златото вероятно ще е една от първите жертви”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »