Този път ЕЦБ, а не Фед подтиска доходностите по глобалните ДЦК

27 август 2014 - 10:27 |   Прочетена (933) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Пазарните наблюдатели внимават за всяка дума от Федералния резерв за насока за бъдещата посока на доходностите по облигациите, но вероятно Европейската централна банка е институцията, която вече е „на шофьорското място”, коментира CNBC.

„Развитието на монетарната политика в еврозоната остава ключов фактор в проектирането на бъдещия път на дългосрочните облигационни доходности, особено предвид изгледите за приближаващо количествено облекчаване”, сочи в анализ от днес DBS.

Анализаторите отбелязват, че глобалните доходности по 10-годишните книжа до голяма степен са се движели надолу тази година, като най-големите спадове идват именно при икономиките от еврозоната.

„Дори и при очакването за повишаване на лихвите в САЩ, спадът при доходностите по 10-годишните ДЦК е повсеместен в развития свят и доведе до понижение и при 10-годишните щатски ДЦК”, коментират от DBS.

Щатската борса достигне нови рекордни стойности тази седмица, но докато традиционно това е сигнал за излизане от активи, считани за спасително убежище, като държавните ценни книжа, доходностите почти не помръднаха, дори и при малко „по-ястребовите” коментари на президента на резерва Джанет Йелън по време на срещата в Джаксън Хоул.

Доходностите, които се движат в обратна посока на цените на облигациите, продължиха да падат в еврозоната, след петъчното изказване на президента на ЕЦБ Марио Драги, в което той заяви, че монетарните власти в Европа обмислят използването на допълнителни инструменти, ако инфлацията падне допълнително, което бе счетено за намек за програма за покупка на активи, от типа на щатската QE.

Доходностите по 10-годишните щатски книжа се търгуват на нива 2.39% днес, при около 3% в началото на годината. 10-годишните германски бундове са с доходност 0.94%, като са на най-ниската си стойност от 200 години, при 1.94% в началото на годината.

В периферията, Испания също се радва на рекордно ниско цена на финансиране, от около 2.19%, при 3.9% в началото на годината.

„Ако дългосрочните доходности в еврозоната останат ниски за продължително време, то дългосрочните доходности и на другите пазари ще останат по-ниски, отколкото иначе биха били”, коментират от DBS.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »