Кой е по-рисков – Apple или Испания?

14 май 2014 - 15:53 |   Прочетена (1001) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Инвеститорският апетит за доходност е достигнал такива „лакоми” нива, че цените на дълговите книжа започнаха да изглеждат „странни”, коментират инвеститори в облигации, давайки за пример 10-годишните книжа на Apple и на Испания, които се търгуват при идентична доходност.

В настоящата среда на свръх ниски лихви, вече е трудно да намериш възможности за добри доходности при резонен риск, предвид това, че все по-малко активи, от когато и да било, носят доходност от над 4%, казват фонд мениджъри.

Деноминираните в долари 10-годишни облигации на Apple в момента дават на инвеститорите доходност от 3.4%, след пласирането на емисията за 12 милиарда долара в края на април.

Шефът на отдела за инвестиции в облигации на Invesco Perpetual Пол Рийд прави сравнение с 10-годишните ДЦК на Испания, които имат рекордно ниската доходност от 2.9%.

„Не казвам, че някоя от двете носи висок кредитен риск, не мисля, че която и да е от двете ще фалира, но смятам, че начинът по който се търгуват е интересен”, коментира Рийд по време на конференция на Morningstar в Лондон.

„Едната е в долари, другата в евро, и в момента 10-годишните книжа на Apple носят по-висока доходност, от десетгодишните испански в евро. Пазарната капитализация на Apple е колкото тази на испанския борсов индекс IBEX, ако не и по-голяма”.

"Apple има 150 милиарда долара кеш, Испания има около 1 трилион дълг, така че ми е интересно, че пазарът счита, че имат еднакъв риск”, сочи той, предупреждавайки инвеститорите, че трябва да са внимателни и да не поемат твърде много риск, при твърде погрешни цени.

Данни на Bank of America Merrill Lynch показаха, че инвеститорите имат значително големи експозиции към дълговете на държавите от европериферията и търговията с тези книжа е една от „най-претъпканите” глобално.

Главният инвестиционен директор на AXA Investment Management, Крис Айго, коментира, че ентусиазмът му за периферен дълг е намалял, предвид цените на дълга и предвид това, че проблемите им далеч не са свършили.

„Тези икономики все още са под нивата от 2007 по отношение на БВП, а съотношението дълг/БВП е по-високо”, отбелязва той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »