Предвещава ли инвестицията на Бъфет в Suncor ренесанс за канадския петролен сектор?

07 април 2014 - 15:24 |   Прочетена (613) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Миналия юни Уорън Бъфет изненада ред инвеститори, като вкара повече от 500 милиона долара в акции на Suncor Energy, една от най-големите канадски петролни и газови компании.

За американците, вероятно ходът изглеждаше като поредното търсене на подценена акция със стойност на Оракула от Омаха, но за многострадалните канадски фонд мениджъри бе повод за радост. Този някога процъфтяващ сектор се представя доста бледо в последните години и залогът на Бъфет може би е сигнал, че секторът най-накрая се връща към живот.

От 2009 насам щатските производители на петрол и газ (включени в индекса S&P Oil & Gas Exploration and Production Select) значително изпреварват канадските (част от S&P Capped Energy), като акциите им за послединте пет години растат със 150%, при едва 30% при канадските компании.

Въпреки че Бъфет не даде обосновка на инвестицията си в 18 милиона акции на Suncor, това изоставане вероятно е една от причините. От 30 юни акциите поскъпнаха със 17% и въпреки че Бъфет продаде 5 милиона акции през декември, с 20 процента възвръщаемост, той все още притежава близо 1% от компанията.

„Той е човек търсещ стойността и обича да купува бизнеси, които са подценени”, коментира Мартен Пелетие, фонд мениджър в базираната в Калгари инвестиционна фирма TriVest Wealth Counsel. "А канадският енергиен сектор се търгува в рейндж”.

Ако искате да сте като Бъфет, обмислете идеята за канадския енергиен сектор, пише Брайън Боржиковски от CNBC. Индустрията формира 6.8% от БВП на Канада и дава работа на 280 000 души. Тя е и нетен износител на петрол и газ, като 90% от износът отива за САЩ.

Предвид това, че световното потребление на петрол и газ расте (щатската Администрация за енергийна информация прогнозира, че енергийното потребление ще нарасне с 56% от сега до 2040), нуждите за канадските енергийни продукти ще нарастват.

В момента канадските енергийни компании са по-евтини от щатските, но секторът предлага голям потенциал за ръст на търпеливите инвеститори.

Не бе далеч времето, когато канадският енергиен сектор бе любим на инвеститорите. Между ноември 2000 и юни 2008, S&P/TSX Capped Energy Index скочи с 387%.

Нещата започнаха да се променят, когато САЩ се натъкна на „черно злато” в Северна Дакота през 2008 и започна да добива собствен нефт. Инвеститорите, дори канадските, започнаха да търсят покупки на бързорастящи компании на юг от 49-ия паралел.

Има и други причини за забавилия се растеж на канадския сектор, в т.ч. големия ценови диференциал между западноканадския петрол и сорта West Texas Intermediate.

Въпреки че между цените на двата сорта винаги има разлика, ценовият диференциал нарасна през есента на 2012 до 40 долара във вреда на канадския петрол и това се оказа удар по много канадски компании.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »