Златото е на прага на „бичия“ пазар

26 август 2013 - 13:20 |   Прочетена (2769) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Златото премина днес над ключовото психологическо ниво от 1400 долара, като се изкачи на най-високите нива от три месеца и вече е на крачка от навлизането на „бича територия“.

Комбинацията от слабите икономически данни от САЩ и опасенията около геополитическото напрежение в Близкия изток помогнаха за укрепването на цената на метала, до около 1406 долара, по време на азиатската търговия днес, преди да върне леко, до нива от 1400 долара.

Златото поскъпва с 19% спрямо дъното, достигнато в края на юни и е на крачка от ръст от 20%, който чисто технически се счита за дефиниция за „бичи пазар“.

„Когато погледнете златото, то трябва да се върне над 1416 долара, за да е обратно на бича територия. Така че сме доста близко до това, а ръстовете му се дължат както на физическо търсене, така и на геополитическото напрежение и на това, което става в САЩ, предвид очакваното намаляване на стимулите“, коментира Джонатан Барат, автор на бюлетина Barratt Bulletin.

Златото поскъпна в петък с 1.5%, след новините за резкия спад в продажбата на жилища в САЩ, който накара инвеститорите да се замислят за резонността на момента за излизане на Фед от свръх стимулативната му програма.

Ако пазарите на облигации започнат да дават индикации за забавяне на излизането на Фед, това би бил още един фактор, който да доведе до ръст при златото, смята Барат.

Не бе никак далеч моментът, когато златото бе в условията на „мечи пазар“, като изгуби над 30% от стойността си от октомври до юни. Но според анализаторите в момента изтеглянето на стимулите от Фед е до голяма степен отразено в цената на метала и позитивният сантимент към златото расте.

Един знак в тази насока дойде от доклада на Комисията за търговия със стокови фючърси от петък. Той показа, че хедж фондовете и другите големи спекуланти са повишили залозите си при фючърсите и опциите на златото до най-високото ниво от ранния февруари.

По-рано днес пък, популярният инвеститор и автор на бюлетина Gloom, Boom & Doom, Марк Фабер, препоръча в Twitter профила си връщане към пазара на злато.

„Добър момент за връщане към златото, защото акциите са на „балонна“ територия“ – написа Фабер.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »