Анализаторите виждат стойност в испанските банки за пръв път от много години

25 юли 2013 - 09:43 |   Прочетена (2365) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Анализаторите започват да виждат стойност в испанските банки за първи път от много години, въпреки че очакват допълнителни понижения на прогнозите за печалбите и здрави регулаторни „насрещни ветрове“ по-късно тази година, пише CNBC.

По-късно днес големите испански банки ще обявят резултатите си, като се очаква натискът над печалбите им да се е запазил, въпреки получената от Европа помощ за банковата система в размер от 100 милиарда евро.

Джон Пол Кръчли, анализатор за европейския банков сектор в UBS отбелязва, че въпреки че ситуацията пред испанската икономика остава предизвикателна, има подобрения по отношение на заетостта и потреблението, и той вярва, че дебатът вече не е върху качеството на активите в балансите на испанските банки.

„Очакваме секторът да не отчете реално никакви печалби през второто тримесечие, ако се изключат еднократните ефекти. Перспективите през второто полугодие ще останат предизвикателни. Но от началото на годината, започваме да ставаме по-малко негативно настроени за испанските банки...Започваме да виждаме стойност в някои банки за първи път от години“.

BBVA е избор №1 за Кръчли сред испанските банки, заради силната й експозиция на мексиканския пазар. Той прогнозира, че акцията, която губи 7% от началото на тази година, ще отчете ръст от 18% в следващите 12 месеца.

Кръчли повиши рейтинга на банката по-рано тази седмица до „купувай“, от „неутрален“.

Стивън Брайс, анализатор на Credit Suisse коментира, че в испанската банкова система тече „пролетно почистване“ и преструктурирането на балансите върви с пълна сила.

„Мнозинството от мерките в испанския банков сектор бяха предприети и рекапитализацията заедно с трансфера на активи към Sareb, лошата банка, създадена в края на миналата година, подобриха качеството на активите и ликвидността им“ – казва той.

Credit Suisse предпочитат акциите на двата гиганта в страната - BBVA и Santander, въпреки че рейтинга и за двете банки е „неутрален“. Брайс коментира, че остава предпазлив и, че въпреки че цените са станали по-евтини, акциите на испанските банки все още са рискови.

Credit Suisse дава рейтинг „по-слабо от пазарното представяне“ за Banco de Sabadell, заради опасенията за капитала й.

Но други анализатори не са толкова оптимистични за испанските банки.

Джейсън Нейпиър, анализатор на Deutsche Bank ревизира надолу рейтингите и на Santander и на BBVA, заради трудните условия на латиноамериканските пазари и волатилните валутни курсове.

„Бразилия, Мексико и Чили показват забавяне на растежа на кредитирането, а лошите кредити в Мексико и Чили растат. Естествено, ние все още очакваме растеж от тези пазари за акционерите на BBVA и Santander, но очакванията ни са за забавяне на тези бизнеси“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »