В какво инвестират единствените успешни фондове на развиващите се пазари?

24 юни 2013 - 11:48 |   Прочетена (1204) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

 Единствените три фонд мениджъра, инвестиращи в акции на развиващите се пазари, които не допуснаха загуби за клиентите си през първото полугодие, което бе най-лошото от това на 1998, казват, че сега е моментът да се купуват филипински търговски вериги, китайски интернет компании и индийски фармацевтични дружества, пише Блумбърг.

Люис Кауфман, чийто Thornburg Developing World Fund очита ръст от 3.2%, най-много сред базираните в САЩ взаимни фондове, инвестиращи на развиващите се пазари, управляващи над 100 милиона долара, казва, че базираната в Манила Puregold Price Club ще се облагодетелства от 20-процентовия растеж на продажбите си.

Аниндя Чатерджий от CNI Charter Emerging Markets Fund  е увеличил позицията си в базираната в Шънджън, Китай Tencent Holdings, след като печалбата на интернет компанията за първото полугодие нарасна с 37%.

Дейвид Семпъл купува индийски фармацевтични компании за  Van Eck Emerging Markets Fund, разчитайки на това, че сривът на рупията облагодетелства индийския износ.

 Мениджърите коментират, че са успели да избегнат срива през първото полугодие, който измерван през водещия индекс за развиващите се пазари - MSCI Emerging Markets е 15-процентов, като са направили прецизни валутни залози и са купували компании изолирани от икономическите трусове и правителствените намеси.

Всички 89 техни конкуренти следени от Блумбърг отчитат загуби, които се задълбочиха след като Фед индикира че ще намали монетарните стимули, а паричната криза в Китай се влоши, а Бразилия и Турция бяха застигнати от протести, с изблици на насилие.

„Това е обстановка при която, ако си избрал правилните места, доста от нещата се случват добре и неутрализират тези при които нещата не вървят добре“, коментира Кауфман, чийто фонд управлява активи за 728 милиона долара.

„А истината е, че има много неща, които не вървят добре“.

Относителна стойност

Индексът на MSCI за развиващите се пазари, който падна миналата седмица с 5.6% е на път към най-лошото си първо полугодие от това на 1998, малко преди Русия да фалира по дълг за 40 милиарда долара.

Индексът изостава от MSCI World Index, който следи акциите на развитите пазари, с цели 21% тази година, което е най-голямата разлика от 15 години. Индексът на развиващите се пазари сега е при съотношение 1.4 пъти нетните активи на компаниите в индекса, което е най-ниското ниво от септември 2011 и 28% под нивото при MSCI World Index.

Перуанският Lima General Index , Ibovespa в Бразилия и хонконгският Hang Seng China Enterprises Index губят по над 19%.

OGX Petroleo & Gas Participacoes, базираният в Рио петролен износител, собственост на милиардера Айк Батишта, оглавява срива сред компаниите в индекса на развиващите се пазари, като пропада с 81%.

Ефектът Бърнанке

Валутите и облигациите на развиващите се пазари също се сриват през първото полугодие, като индийската рупия и турската лира паднаха до рекордни дъна спрямо долара миналата седмица.

Доходността на облигациите от развиващите се разари, които са част от индекса Bloomberg USD Emerging Market Sovereign Bond Index нарасна до 5.23%, което е най-високото ниво от ноември 2011.

Дори най-добре представящите се фондове на развиващите се пазари поеха надолу след коментарите на президента на Фед Бен Бърнанке, за това, че банката подготвя постепенно излизане от безпрецедентната си програма за покупка на активи.

Фондът на Thornburg губи 8.9% този месец, докато този на CNI губи 8%, а на Van Eck – 8.3%. За сравнение индексът на MSCI за развиващите се пазари пада за периода с 11%.

„Много, много трудна година за развиващите се пазари, като цяло“, коментира Чатерджий, който стартира 227 милионния фонд през декември 2011.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »