Добиването на биткойни е енергоемко като добиването на скъпоценни метали

15 април 2013 - 10:35 |   Прочетена (4197) |   Препоръчай (4) |   Коментари (3)

Ето ви загадка: Как може виртуална валута, съществуваща в дигитална форма, само на компютрите ви, да се нуждае от реално електричество и да има екологична цена в реалния свят? Ако имате проблем с отговора, добре дошли в света на „Биткойн копаенето“, пише в свой анализ Блумбърг.

Както много хора вече знаят, благодарение на наситеното медийно отразяване, Биткойн е средство за размяна, създадено през 2009 от анонимен програмист, за да подпомага анонимни електронни транзакции.

В спекулативната мания, разразила се напоследък, стойността на биткойните скочи до небесата. Преди, обаче, да бъдат търгувани, те трябва да бъдат създадени.

Ето къде се появява „копаенето“. Копаенето е процеса при който мощни компютри създават биткойни, като решават процесорно-интензивни уравнения. Идеята е да се предотврати твърде бързото нарастване на биткойните в обращение.

Добиването или копаенето на биткойни, по същия начин като добиването на скъпоценни метали, се предполага, че е енергоемък процес.

Колкото повече „миньори“ има, толкова по-голяма сила на преработване е необходима за създаването на нови „монети“.

Повечето хора не са свикнали да мислят за енергията, която изисква решаването на математически проблем – а и...няколко минути на ексел, не отнема много енергия. Но, ако проблемите са по-сложни, всичко това се променя. „Копаенето“ на Биткойни отнема толкова много процесорна енергия, че често се прави от специализирани компютри, оптимизирани за скоростни повтаряеми изчисления. Та...колко енергия може да отнеме?

Blockchain.info, сайт, който следи данните за биткойн добиването, изчислява, че само за последните 24 часа, „биткойн миньорите“ са използвали електричество на цена 147 000 долара само за поддържане на хардуера.

Това разбира се е извън парите дадени за покупка и изграждане на „добивните съоръжения“. Сайтът изчислява печалбата от един ден на „биткойн добиване“ на 681 000 долара, при настоящата цена на виртуалните монети.

Така че копаенето си е апетитен бизнес, поне за момента.

Уловката тук е, че докато се създава виртуалната стойност, се изразходва стойност в реалния свят. Около 982 мегавата на час, за да сме точни. Това е достатъчно да бъдат захранени с ток 31 000 жилища в САЩ или е половината от нужния ток на Големия адронен колайдер. Ако мечтите на привържениците на биткойните се сбъднат и валутата се внедри в масовата търговия, енергийните нужди да се добиват биткойни ще нараснат драматично.

Ако това ви кара да се сетите за огромните усилия, хвърляни за добиването на скъпоценни метали в икономики на няколко века, то имате пълно право. Един от най-странните аспекти на лудостта по биткойните е, че биткойн икономиката повтаря някои от най-архаичните аспекти на златния стандарт. Копаенето на ценни метали в реалния свят е било интензивно на ресурси и е било всъщност процес на разрушаване на стойността. Копаенето за биткойни също.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

имате ли инфо за
15 април 2013 - 11:07
1
litecoin
?
15 април 2013 - 11:48
2
bitcoin е създаден от НЕК за да може ЕРП-та да гълтат кинти
хората няма кво да си ги праят
15 април 2013 - 11:59
3
http://satoshidice.com/
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »