Русеф показа известно дистанциране от Чавес

11 март 2013 - 09:54 |   Прочетена (652) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Напускайки Венецуела под прикритието на нощта и не вземейки участие в погребалната церемония на Уго Чавес, бразилският президент Дилма Русеф още веднъж опита да посочи мястото си на умерен левичар и да изпрати ясно послание на дипломати и инвеститори, пише Ройтерс.

Русеф показа деликатен танц на скръб, но и на дистанциране от наследството на Чавес, само часове след смъртта му във вторник, пише агенцията.

В реч, тя изрази възхищението си от социалистическия лидер, но добави също, че „Бразилия не е напълно съгласна“ с много от твърдолинейните му действия.

Русеф и предшественикът й, Луис Инасиу Лула да Силва, предприеха в последните 10 години по-прагматичен, бизнес ориентиран подход, от Чавес, който е известен с нападките си към Вашингтон, с национализирането на компании и с атаките над политически противници.

Близките до Дилма и Лула коментират, че те искрено са адмирирали Чавес и съчувствието му към бедните и са емоционално наранени от смъртта му от рак, на 58-годишна възраст.

И двамата бразилци, обаче, използваха начини любезно да заявят през миналата седмица, че не са съгласни с него за ред неща – което според дипломати е умело водена кампания да се покаже контраста между Бразилия и Венецуела, в очите на международната общност и бизнес лидери.

„Простото послание е: „Ние сме различни“, коментира пред Ройтерс анонимен бразилски дипломат.

„Въпреки това, ние уважаваме това, което той направи и има обща кауза...Но Бразилия не е идентична с Венецуела“.

Подобно послание може да укрепи позицията на Бразилия, като лидер сред латиноамериканските правителства, които в последните години прегърнаха умереното левичарство, предприемайки отявлени леви политики, с отстояване на пазарните принципи, като силна защита на правото на собственост.

Дипломатите във Вашингтон и Европа също наблюдаваха ситуацията внимателно, във време, когато Бразилия търси все по-голямо международно влияние и постоянно място в Съвета за сигурност на ООН.

Русеф и Лула пътуваха до Каракас в четвъртък и бяха сред дългата опашка доброжелатели, отдали последна почит пред ковчега на Чавес.

Русеф дори предложи на изпълняващия длъжността президент Николас Мадуро нефинансова помощ в идните месеци, ако спечели изборите и наследи Чавес. Помощта включва специалисти от успешната бразилска програма „Моят дом, моят живот“, мащабен публичен жилищен проект, какъвто може да бъде развит и във Венецуела.

Въпреки това, и Лула и Дилма си тръгнаха преди самото погребение в петък, което бе посетено от висши държавни ръководители от 30 страни, включително фигури като Раул Кастро и Махмуд Ахмадинеджад.

За разлика от Лула, който бе близък с Ахмадинеджад, Русеф избягва контакти с иранския президент, откакто е поела поста през 2011, като правителството й се опитва по-твърдо да покаже, че поставя ударение върху човешките права и демокрацията.

Кристина Фернандес, аржентинският президент, също не присъства ва погребението, но тя се оправда със заболяване.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »