Олигарсите от ерата на Елцин излизат от ресурсния сектор

04 март 2013 - 10:43 |   Прочетена (1063) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Руските милиардери, които направиха състоянията си, купувайки ресурсни активи през 90-те години, сега излизат от тях, в опит за повече независимост, в момент когато са изтласквани от олигарси, подкрепени от Кремъл, пише в свой анализ Блумбърг.

Виктор Векселберг, третият по богатство руснак, според индекса Bloomberg Billionaire, заяви по-рано през годината, че ще инвестира своя дял от 28-те милиарда долара, получени от продажбата на половината от петролната TNK-BP в технологии, машиностроене и ВЕИ, но не и в ресурси.

Михаил Прохоров, деветият по богатство руснак, продаде дела си в най-големия руски производител на злато – Полюс золото, за 3.6 милиарда долара миналата седмица, за да диверсифицира инвестициите си. Сергей Попов, №27 сред най-богатите руснаци, продаде тази година и останалия си дял във въгледобивната SUEK, последният от ресурсните активи, които притежаваше.

„Има еволюция в интересите на най-богатите руснаци и тази еволюция е в синхрон с еволюирането на руската икономика“, коментира Джеймс Бийдъл, инвестиционен консултант на подразделението за частно банкиране на Societe Generale SA в Монако – „Като казваш, че инвестираш в активи, различни от ресурси, едновременно следваш насоките на Кремъл, но и икономическата логика на ситуацията“.

Руското правителство си постави за цел да диверсифицира икономиката и да намали зависимостта й от петрола, природния газ и металите, които миналата година имаха дял от 81.3% от износа към чужбина (с изключение на износа към бившите съветски републики).

Юкос

Най-богатите руснаци, мнозина от които изградиха състоянието си през 1990-те, когато тогавашният президент Борис Елцин раздаде промишления комплекс на страната, за да може в закъсалата хазна да влязат някакви средства, оставаха дълги години тясно свързани с ресурсния сектор, въпреки че мнозина от тях влязоха и в търговията на дребно, технологиите и телекомуникациите.

14 от най-богатите 15 руснака са натрупали състоянието си от ресурси.

Откакто Михаил Ходорковски, осъденият милиардер и собственик на Юкос, бе арестуван за данъчни измами под дулата на автоматите, след кацането му в Сибир през 2003, т.нар. олигарси работят по неписана договорка с президента Путин, предвиждаща правителството да не поставя под съмнение сделките, които те са направили преди идването на Путин на власт, стига те да стоят далеч от политиката.

Акционерите във TNK-BP – 55-годишният Векселберг и 48-годишният Михаил Фридман, диверсифицират с покупки у дома и зад граница. Дялове в (руската) Алфа банка, мобилния оператор Вимпелком и X5 Retail Group NV са сред водещите интереси на Фридман.

Renova на Векселберг похарчи 4.6 милиарда долара от 2006 до 2010 за да купи и финансира швейцарските машиностроителни и технологични групи OC Oerlikon и Sulzer. Той контролира също и регионални летища, енергийни компании и интернет доставчик.

По-добър потенциал

„Не че смятаме инвестирането в ресурси за по-малко атрактивно в момента, а по-скоро се научихме да разбираме механизмите на нересурсните инвестиции по-добре и можем да оценим стойността им“, коментира говорителят на Векселберг Андрей Щорх.

„Потенциалът на индустрии с добавена стойност, като медицински изделия, машини, химикали, IT е много по-висок“.

Прохоров е собственик на баскетболния Бруклин Нетс и има дялове в банки, застрахователи и медийни компании, след продажбата на дела си от Norilsk Nickel.

Някои от милиардерите продават перлите в короните си. След като сделките за продажбите на Полюс и TNK-BP бъдат финализирани, делът на ресурсните активи в общите активи на 25-те най-богати руснаци ще паднат до 52% от 61% сега.

Политическо влияние

Първото поколение руски олигарси излиза от ресурсите, с нарастването на държавната собственост в бизнеса. Управляването на най-големите ресурсни компании в Русия изискваше тези хора да запазват и значимо политическо влияние.

Но частните енергийни компании са в доста трудна позиция да се конкурират с държавни мастодонти, като Газпром и Роснефт у дома, предвид несравнимо по-големите права върху ресурсите на държавните фирми.

Векселберг и партньорите му от консорциума AAR се отказаха от правото да наддават за дела на ВР в съвместното предприятие (TNK-BР), което носеше 15% дивидентна доходност, след като британската компания се договори да продаде своя дял на руската държавна Rosneft, която стана най-големия петролен производител в страната, притежавайки и изкупувайки активи, включително тези на Ходорковски.

„Виждаме следващата ера на преразпределение на активите в Русия, като олигарсите от ерата на Елцин продават активите си на бизнесмени, които са в по-топли отношения с Кремъл“, коментира Юлия Бушуева от Arbat Capital.

Злато, поташ

Милиардерът Сюлейман Керимов, който завладя руската индустрия за добив на поташ (калиеви торове) с партньорите си, като изкупи бизнеса на други олигарси през 2010, е един от въпросните олигарси с близки връзки с Кремъл, коментира Бушуева.

Когато Прохоров реши да продаде акциите си от Полюс на двама почти неизвестни инвеститора през декември, те бяха избрани от Керимов. Той бе партньор на Прохоров в производителя на злато, с 40-процентов дял и трябваше да направи задължително търгово предложение към миноритарните собственици, ако бе изкупил акциите сам.

Друг олигарх с политическо влияние, Роман Абрамович, влиза в Norilsk Nickel, като част от опитите, с посредничеството на държавата, за слагането на край на 4-годишната война между акционерите-милиардери Владимир Потанин и Олег Дерипаска.

С покупката на дял от 5.9% собственикът на Челси си гарантира 20 процента от гласовете в общото събрание в най-големия световен производител на никел и паладий.

Facebook, MegaFon

Сделките не означават непременно, че Кремъл притиска олигарсите да продават. Ръстовете в цените на ресурсите вече не са така солидни, предвид това, че Китай, най-големият потребител на всевъзможни стоки, от памук до мед, вече не расте с такива бурни темпове и прави преход към растеж, воден от вътрешно потребление. Европа и САЩ пък отчитат символичен растеж.

Тази година индексът Standard & Poor’s GSCI, който след 24-те най-често търгувани суровини, отчита спад от 0.8%, а 2012 бе най-слабата година за индекса от 2008 насам.

„Не само руските милиардери, всички глобални инвеститори намаляват зависимостта си от сектора“, коментира Дмитри Коломицин от Morgan Stanley в Москва – „Цените на ресурсите падат и възвръщаемостите от тези инвестиции няма да са така високи, както бяха“.

Най-богатият руснак е с крачка пред другите. Алишер Усманов, който стана милиардер от желязна руда и стомана, повиши състоянието си в последните години с успешни ранни сделки във Facebook Inc. и руския мобилен оператор OAO MegaFon, като в момента близо половината от състоянието му от 22 милиарда долара е извън ресурсния сектор.

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

e.ud
07 март 2013 - 18:19
1
могат да продадат на други олигарси-кой друг има пари да купи?
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »