Поулсън запазва позициите при златото, Сорос и Pimco излизат

15 февруари 2013 - 11:24 |   Прочетена (985) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Известният хедж фонд мениджър Джон Поулсън е продължил да държи значителни инвестиции в злато през четвъртото тримесечие на 2012, въпреки че други инвеститори намаляват позициите си при скъпоценния метал.

Популярни фигури, като Джордж Сорос, Джулиън Робъртсън и PIMCO са намалили залозите си върху златото през четвъртото тримесечие, през което металът отчете най-голямата си тримесечна загуба от над 4 години.

Paulson & Co са притежавали 21.8 милиона акции от най-големия световен борсово търгуван фонд, инвестиращ в златото, SPDR Gold Trust, към края на декември, като цифрата е непроменена спрямо края на септември, показва заявлението до Комисията по борсите и ценните книжа.

„Това е добър знак, че той е голям играч. Показва, че все още има дългосрочна вяра в пазара“, казва Бил О`Нийл, партньор в инвестиционната компания LOGIC Advisors.

Поулсън е далеч най-големият инвеститор в „златния“ SPDR.

Той отдавна съветва за инвестиции в злато, за да бъдат избегнати експозициите към валутите и обезценката на долара.

Стойността на инвестицията на Поулсън, обаче, пада със 215.5 милиона долара през четвъртото тримесечие, заради понижението в цената на метала.

Спадът бе резултат от 5-процентовото понижение в спот цената на златото през тримесечието, т.е около 100 долара. Понижението в цената на златото мнозина отдаваха на изтеглянето на клиентски пари от фондовете през последното тримесечие.

През декември Morgan Stanley Smith Barney посъветва клиентите си да изтеглят пари от фонда на Поулсън.

По-рано през годината, частната банка на Citigroup реши да изтегли 410 милиона от Paulson & Co.

Освен в борсово търгувания фонд, свързан със златото, фирмата на Поулсън държи и значителни инвестиции в акции в някои от големите минни компании, добиващи метала, като Barrick Gold Corp, AngloGold Ashanti и още половин дузина други.

Сорос и Робъртсън намаляват залозите

Някои от другите известни фонд мениджъри не са така оптимистични.

Сорос, който през 2011 определи златото като балон, е намалил позицията си в SPDR Gold с над половината, до 600 000 акции, при 1.32 милиона през третото тримесечие.

Tiger Management на Джулиън Робъртсън, се освобождава от целия си дял в Market Vectors Gold Miners ETF, въпреки че запазва тези в Junior Gold Miners ETF.

Скорошните признаци за възстановяване на пазара на труда и жилищния сектор в САЩ намалиха апетита за злато, ползвано като защита срещу икономическата несигурност, коментират анализатори.

„Ако акциите продължат да растат, инвеститорите може да започнат да излизат с повече пари от пазара на злато в близко бъдеще“, коментира О`Нийл.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »