Инвестициите в сребро ще растат и пред 2013

21 декември 2012 - 10:04 |   Прочетена (2434) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Silver Bullion Pte, един от най-големите доставчици на кюлчета и монети в Сингапур, съобщи, че е утроил продажбите си от октомври, като част от глобалния бум в продажбите на сребро, които са увеличили до рекорд позициите на инвеститорите при метала, пише Блумбърг.

„Нашите клиенти се притесняват, че ще има голяма криза с валутите или голям банкрут“, казва Грегор Грегерсен, 36-годишният основател на Silver Bullion, чийто продажби в момента са средно за 6 милиона сингапурски (4.9 милиона щатски) долара на месец.

„Всичко това е свързано с падащото доверие в силно задлъжнелите правителства и финансови институции на Запад“.

Глобалните инвестиции, чрез фондове и продукти инвестиращи в сребро, достигнаха рекордните 18 854 метрични тона през ноември, което е еквивалент на деветмесечния глобален добив на сребро, показват данни на Блумбърг.

Цените на метала почти се утроиха от края на 2008, като изостават само от платината, в ръстовете на благородните метали тази година, в условия на подновени обещания за още стимули от властите в САЩ, Европа, Китай и Япония.

Това кара инвеститорите да залагат, че стимулите ще доведат до инфлация и ще дебазират валутите. На пазара излизат и тези, които залагат, че растежът ще усили и индустриалното търсене на сребро, 53% от което се използва именно за подобни цели – от производството на батерии, до телевизори.

Хедж фондовете

Металът поскъпва с 12%, до 31.22 долара за унция тази година, при ръст от 6.8% за златото и от 14% за платината. Индексът Standard & Poor’s GSCI, включващ 24 суровини, за същия период пада с 0.1%, а глобалния индекс, следящ някои от най-големите световни компании - MSCI All-Country World отчита скок от 14%. Щатските държавни ценни книжа са върнали за този период 1.8%, на база на индекса на Bank of America Corp.

Хедж фондовете и другите големи спекуланти, увеличиха залозите за поскъпване на среброто 12-кратно от юни насам, до нетни 34 862 позиции при фючърсите и опциите на метала. Това е с 50% над средното ниво за последните пет години, период през който спекулантите бяха в огромна степен „бичи“ настроени.

Инвеститорите в акции на компании, добиващи сребро, също са оптимисти. Акциите на мексиканската Fresnillo Plc, скачат с 24% тази година. Средната прогноза на анализаторите, следящи дружеството, сочи, че нетната й печалба за 2013 ще отчете скок от 22% до рекордните 927.1 милиона долара.

Coeur d’Alene Mines Corp, базирана в Айдахо, САЩ, която реализира 65% от приходите си от добив на сребро, отчита спад на акциите й от 6.3% тази година, до 22.63 долара, но средната прогноза на анализаторите е за цена от 31.89 долара до 12 месеца.

Депозитните кутии

Silver Bullion, която започна дейност през 2009, с 18 000 унции, сега съхранява 246 000 унции сребро, както за клиентите си, така и собствени инвестиции. Компанията работи от Certis CISCO Center, един от най-големите оператори на кутии за съхранение на ценности в Сингапур. Компанията продава всичко – от монети от 1 до 32 унции, до кюлчета от 100 унции, както и злато, платина и паладий.

Инвеститорите са купили 1 464 тона сребро чрез т.нар. борсово търгувани фондове тази година, показват данни на Блумбърг. Те вероятно ще добавят още 300 тона през 2013, ако се вярва на прогнозата на Barclays Plc. Анализът на банката прогнозира средна цена за метала от 32.5 долара догодина, при 31.2 долара за тази.

Прогнозата на МВФ

Излишъкът при предлагането на метала може да забави ръста в цените, особено ако глобалната икономика се забави, тъй като това ще ограничи търсенето на метала при производството на потребителски стоки. В средностатистическия автомобил има около 30 грама злато, а в мобилния телефон около 0.25 грама, по данни на базирания във Вашингтон Silver Institute. Въпреки че МВФ прогнозира ръст от 3.6% на световната икономика, от 3.3% тази година, прогнозата вече два пъти бе ревизирана надолу от юли насам.

Металът падна с 23% през 2008, когато световната икономика изпадна в рецесия. Япония, както и 17-те страни от еврозоната изпаднаха отново в рецесия тази година, а Бюджетната служба на Конгреса сочи, че САЩ е пред същия риск, ако законотворците не успеят да се договорят по съкращенията на разходи и увеличенията на данъци за над 600 милиарда долара, които влизат автоматично в сила от началото на идния месец.

Друг фактор, който може да охлади интереса на инвеститорите са резките движения в цената на метала. 100-дневната историческа волатилност на метала е близо два пъти по-висока от тази на златото, което означава, че инвеститорите както могат да реализират бързо по-големи печалби, така и може да се окажат бързо жертва на солидни загуби.

Среброто с непосредствена доставка, например, достигна рекордните 49.79 долара през април 2011, но падна с цели 35% само за три седмици след това.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »