147 корпорации контролирали световната икономика

21 октомври 2011 - 16:31 |   Прочетена (2525) |   Препоръчай (9) |   Коментари (0)

В момент, когато протестиращите срещу мощта на финансовата система завзеха улиците по света, учените са на път да потвърдят най-лошите им очаквания. Анализ на взаимоотношенията между 43 000 транснационални корпорации идентифицира относително малка група от компании, основно банки, с диспропорционално влияние над глобалната икономика.

Заключенията в проучването вече станаха обект на критики, пише списание Ню Сайънтист. То обаче допълва, че анализатори по комплексни системи са коментирали, че все пак проучването е уникален опит да се разплете възелът на контрола в глобалната икономика. Ако анализът бъде задълбочен, посочват те, би помогнало да се направи глобалният капитализъм по-стабилен.

Идеята, че няколко банкери контролира света не е чужда на движението „Окупирай Уолстрийт“. Но проучването, от трима теоретици по комплексни системи от Швейцарския институт по технологии в Цюрих, е първото което пристъпва отвъд идеологиите, в опит емпирично да идентифицира подобна мрежа на властта. Проучването комбинира математическите методи, използвани отдавна да се моделират естествени системи, с корпоративни данни, следящи собствеността сред световните транснационални корпорации.

„Реалността е толкова комплексна, трябва да се отървем от догмите, независимо дали говорим за теория на конспирациите или за свободен пазар“ – коментира Джеймс Глатфелдер – „Нашият анализ е базиран на реалността“

Предишни проучвания показваха, че няколко транснационални корпорации държат голяма част от световната икономика, но изследванията включваха само малък брой компании и изключваха индиректната собственост, така че не можеше да се прецени как това засяга глобалната икономика, дали я прави по-малко стабилна, например.

Екипът от Цюрих е ползвал базата данни Orbis 2007, включваща 37 милиона компании и инвеститори от цял свят. От тях те вземат 43 060 транснационални корпорации и разглеждат връзките на собственост помежду им. След това конструират модел за това кои компании контролират други, чрез акционерни мрежи, като посочват оперативните приходи на всяка компания, за да се очертае структурата на икономическата мощ.

Работата, която предстои да бъде публикувана в PloS One, разкрива сърцевина от 1318 компании със свързана собственост. Всяка от тях има връзка с други 2 или 3 компании, като средно са свързани с по 20. Нещо повече, въпреки че представляват 20% от глобалните оперативни печалби, тези 1318 контролират огромна част от най-големите „сини чипове“ и производствени компании, реалната икономика, представляващи още 60% от глобалната икономика.

Когато екипът разплел допълнително мрежата от собственост, той стигнал до супер-групата от 147 дори още по-силно „вплетени“ компании – цялата им собственост се държала от представители на супергрупата – те контролирали 40% от богатството в цялата мрежа.

„Реално, по-малко от 1% от компаниите контролират 40% от цялата мрежа“ – коментира Глатфелдер. Повечето са финансови институции. Сред топ 20 са Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co, и Goldman Sachs Group.

Джон Дрифъл, макроикономист от Лондонския университет, коментира, че ценното в анализа е не да се види, че много малко хора контролират световната икономика, а отражението върху икономическата стабилност.

Концентрацията на сила сама по себе си не е нито добра, нито лоша, коментира екипът от Цюрих, но тесните взаимопреплетени връзки може да са. Както светът научи през 2008, подобни мрежи са нестабилни. „Ако една компания преживее шок, това се разпространява“

„Объркващо е да видиш колко свързани са нещата“ – съгласява се Джордж Сугихара, от Scripps Institution of Oceanography в Калифорния, експерт по комплексни системи, който е консултирал Deutsche Bank.

Янир Бар-Ям, директор на New England Complex Systems Institute (NECSI), предупреждава, че анализът допуска, че собствеността е идентична с контрол, което реално не винаги е вярно. Акциите на повечето компании се държат от фонд мениджъри, които може и да контролират компаниите, но може и да не. Влиянието на това върху поведението на системата изисква по-детайлен анализ, коментира той.

Това, което е по-важно е, че като идентифицира архитектурата на глобалната икономическа власт, анализът може да я направи по-стабилна. Като се открият уязвимите елементи на системата, икономистите може да предлагат мерки, с които да се предотвратят бъдещи колапси, които да се разпространят из цялата икономика. Глатфелдер казва, че вероятно са ни необходими глобални антитръстови правила, които в момента съществуват само на национално ниво. Бар-Ям предлага една подобна опция – на фирмите да се налагат допълнителни данъци за прекомерната им свързаност.

Едно от нещата, които не се връзват с вярванията на „Окупирай Уолстрийт“е, че супергрупата е резултат на конспирация. „Подобни свръхструктури са естествени в природата“ – коментира Сугихара.

Топ 50 на 147-те свръхсвързани компании

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE 29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc*
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company

* Lehman все още съществуваше към 2007, към която е правена базата данни

 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »