Правителството финансира оздравителен лагер за деца, пострадали от аварията в Чернобил

30 ноември 2011 - 15:46 |   Прочетена (3323) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Правителството предостави по бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката допълнителни 17 655 лв. Със средствата е финансиран оздравителен лагер през септември т. г. за 50 деца (и техните ръководители), засегнати от аварията в Чернобилската АЕЦ.

 Членството на България в ЕС налага участие в общата политика за развитие, включително и за подпомагане възстановяването на пострадали от бедствия райони. Чернобилската катастрофа солидаризира много европейски държави и международни институции в подкрепа на инициативи за съвместни действия, както за предотвратяване на подобни трагедии, така и за подпомагане на пострадалото население, живеещо на засегнатите територии, посочват от пресцентъра на Министерски съвет.

 България е домакин на летни лагери за деца от Украйна и Беларус три поредни години – в периода 2006-2008 г., и през 2010 г. Възобновяването на възстановителните лагери в страната ни за деца, които живеят и се развиват в радиационно замърсени райони с доказано вредно въздействие на околната среда върху детския организъм, е проява на съпричастност и показва възприемане на европейските ценности за солидарност и взаимопомощ.

 Хуманитарната акция ще има положително въздействие и от гледна точка на отношенията ни с Украйна, с която България поддържа традиционно добри политически, търговско-икономически и културни връзки. Тя допринася и за укрепване на авторитета на България като надежден и последователен партньор в международното сътрудничество за развитие, посочват от кабинета.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »